Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλά 18 μηνών προσεγγίζει το φυσικό αέριο

Με τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2021 «φλερτάρει» η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά του Άμστερνταμ. Η πτώση της τιμής αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα πληρότητα στις δεξαμενές της Ευρώπης όπως επίσης και στην ισχυρή προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ειδικότερα η πληρότητα στις ευρωπαϊκές δεξαμενές αποθήκευσης αγγίζει το 60%, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την περίοδο του έτους. Την ίδια ώρα η Ευρώπη μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου και αντικατέστησε μεγάλες ποσότητες του ρωσικού αερίου με εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κοντά στα 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, ενώ σήμερα έχει ανακάμψει στα 47 ευρώ. Να σημειωθεί ότι έχει υποχωρήσει περισσότερο από 80% από το υψηλό ιστορικό που ανήλθε πέρυσι τον Αύγουστο.

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – ΑΓΟΡΑ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

9 Μαρτίου 2023 41,25 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ
10 Μαρτίου 2023 47 ΕΥΡΩ /ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ
26 Αυγούστου 2022 336,54 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS:

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί στις αγορές μετά τα σήματα που στέλνουν στελέχη και επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών ότι θα επανέλθουν σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αίσιο τέλος στο σήριαλ των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» καθώς η Eurostat αποφάσισε τελικά ότι δεν μπορούν να εγγραφούν στο χρέος εφόσον δεν έχουν καταπέσει. Η ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή αποφάσισε τελικά – μετά κόπων και βασάνων – ότι δεν θα ισχύσουν αναδρομικά οι νέοι κανόνες  που ισχύουν από 1 Φεβρουαρίου 2023 και αφορούν τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων.

Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, με ενός λεπτού σιγή ξεκίνησε χθες το 38ο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Συνεχίζονται και σήμερα για δεύτερη μέρα οι εργασίες. Στο συνέδριο συμμετέχουν 400 σύνεδροι από 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις και αντιπροσωπείες Ευρωπαϊκών και Διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι εργασίες θα κλείσουν την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων της Συνομοσπονδίας.

Τέλος μόνο με προσφυγή στη δικαιοσύνη μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων όσοι εκμισθώνουν τα ακίνητά τους. Σε διαφορετική περίπτωση ο φόρος κυμαίνεται από 15% έως και 45% ανάλογα με το συνολικό ύψος των μισθωμάτων, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν εισπραχθεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει βγάλει εδώ και χρόνια τα σορτς και τις φόρμες έχε φορέσει κοστούμι και γράφει ιστορία ως προπονητής. Οδήγησε το Περιστέρι...