Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρακοστή: Σε ποιες τιμές θα βρείτε τα θαλασσινά

Ξεκίνησε από προχθές (22/2) στη Βαρβάκειο – Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών, και για όλη την περίοδο της Σαρακοστής, η πιλοτική εφαρμογή της κυβερνητικής πρωτοβουλίας το «καλάθι του νοικοκυριού».

Ειδικότερα, κατά την πρώτη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 28/2, οι καταναλωτές θα βρουν στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών: γαρίδα κόκκινη (κατεψυγμένη, από 12 έως 14 ευρώ/κιλό), γαρίδα γάμπαρη μικρή (κατεψυγμένη, 9-12 ευρώ/κιλό), καλαμάρι μικρό (φρέσκο, 9-12 ευρώ/κιλό), θράψαλο μικρό (φρέσκο, 5-6 ευρώ/κιλό), σουπιά (φρέσκια, 10-13 ευρώ/κιλό) και τσιπούρα (φρέσκια, 6-7 ευρώ τα 300-500 γραμμ.). Το «καλάθι» θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση και, σύμφωνα με πηγές από την Βαρβάκειο, στην πορεία θα προστεθούν προϊόντα.

Σε ιχθυοπωλείο

Αντιστοίχως, σε ιχθυοπωλείο στο Περιστέρι, η τιμή κιλού για τα παραπάνω διαμορφώνονται ως εξής: γαρίδα κόκκινη Αργεντινής 20 ευρώ, γαρίδα γάμπαρη μικρή 8 ευρώ, καλαμάρι μικρό 22 ευρώ, θράψαλο μικρό 10 ευρώ και στα 13 ευρώ το μεγάλο, σουπιά 13,5 ευρώ, τσιπούρα 8 ευρώ. Οι τιμές με εξαίρεση τη γαρίδα Αργεντινής (αποψυγμένη) αφορούν σε φρέσκα προϊόντα.

Από εκεί και πέρα, ο καταναλωτής βρίσκει άλλα σαρακοστιανά θαλασσινά, όπως γυαλιστερές στα 24 ευρώ, κυδώνια στα 20 ευρώ, αχιβάδες στα 14 ευρώ, μύδια στα 7,5 ευρώ, στρείδια στα 18 ευρώ, καραβίδες στα 20 ευρώ οι μικρές, στα 35 ευρώ οι μεσαίες και στα 50-55 ευρώ οι μεγάλες (τύπου Α), χταπόδι στα 22,5 ευρώ και γαρίδες Νο2 (Ισπανίας) στα 18 ευρώ. Και στα παραπάνω, όλες οι τιμές αφορούν σε φρέσκα αγαθά, με εξαίρεση τις γαρίδες Ισπανίας (αποψυγμένες).

Μειώσεις τιμών

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνω ότι, κατόπιν συμφωνίας με την Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών και τον πρόεδρό της κ. Βασίλη Σίμο, ξεκινάμε από πιλοτικά “καλάθι του νοικοκυριού” για όλα τα σαρακοστιανά είδη. Το σημαντικό είναι ότι, πρώτον, πετύχαμε σημαντικές μειώσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι, άρα εξοικονόμηση για τον καταναλωτή και, δεύτερον, εβδομαδιαία παρακολούθηση των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, έτσι ώστε να αποφύγουμε αυξήσεις σε αυτές τις τιμές. Εκτιμούμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή και θα αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές και θα βρει μιμητές και από άλλες ιχθυαγορές στην Ελλάδα και θα πιέσει γενικά τις τιμές προς τα κάτω», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

Ωράριο

Σημειώνεται πως τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν, κανονικά, την Καθαρά Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου 2022), προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί σαρακοστιανά εδέσματα. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) εξέδωσε ανακοίνωση, μετά από σειρά σχετικών ερωτημάτων που της υποβλήθηκαν.

Επέκταση

Στο μεταξύ, από προχθες τέθηκε σε ισχύ και η επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» με εννέα νέες κατηγορίες προϊόντων, καθώς και το «καλάθι της Σαρακοστής», με νηστίσιμα είδη, στα σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, πέρα από τις 51 «γνωστές» κατηγορίες αγαθών, στο «καλάθι» οι καταναλωτές βρίσκουν, πλέον, νωπό μοσχάρι, γάλα υψηλής παστερίωσης μακράς διαρκείας πλήρες, γάλα υψηλής παστερίωσης μακράς διαρκείας με χαμηλά λιπαρά, λευκό τυρί και σοκολάτα. Ακόμη έχει αυξηθεί η υποχρεωτικότητα στα όσπρια, από ένα είδος σε τρία: φακές, φασόλια και ρεβίθια. Στο «καλάθι» έχει πάριζα και γαλοπούλα (πριν υπήρχε δυνατότητα επιλογής ενός από τα δύο είδη), ενώ είναι υποχρεωτικό τόσο το ολόκληρο κοτόπουλο όσο και αυτό σε κομμάτια. Στα σαρακοστιανά συμπεριλαμβάνονται: δύο είδη θαλασσινών, χαλβάς και νηστίσιμες σαλάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...