Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Βελτιώσεις για την ένταξη περισσοτέρων οφειλετών Δημοσίου και Τραπεζών

Αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους κινδύνους με τους οποίους θα έρθουν αντιμέτωποι χιλιάδες δανειολήπτες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που έδωσε το πράσινο φως στα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.
Να ανεβάσουν την ταχύτητα των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να προστατευθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες με χρέη που προς Δημόσιο και Τράπεζες που δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν προσπαθεί η κυβέρνηση.

Με την νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται καλύτεροι όροι αλλά και αύξηση της περιμέτρου των οφειλετών που μπορούν να ενταχθούν.

«Πρόσθετη προστασία και σε περισσότερους δανειολήπτες έχουν γίνει έως σήμερα μέσω του εξωδικαστικού αλλά και διημέρων συμφωνιών ρυθμίσεις ύψους 35 δισ ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ των αλλαγών του διαδικαστικού περιλαμβάνονται η αιτιολογημένη απόρριψη ρύθμισης από Τράπεζες και servicers.

Επιπλέον:

•Εντάσσονται οφειλέτες ακόμη και με μία οφειλή (άνω των 10.000€) σε ένα και μόνο χρηματοδοτικό φορέα.

•Όχι υποχρεωτική ένταξη χρεών που εξυπηρετούνται μέσω άλλων ρυθμίσεων.

•Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από κυμαινόμενο Εuribor +5% για χρέη προς το Δημόσιο.

«Είμαστε δίπλα στην κοινωνία δεν κλωτσάμε το τενεκεδάκι παρακάτω . Υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους πολίτες ήδη έχουν ενταχθεί 17.0000», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση πως φέρνει ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν τη δομή του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Χωρίς προστασία, χωριά κοινωνικά κριτήρια», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Και οι δυο προσποιούνται μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε ουσιαστικά την πρώτη κατοικία με το νόμο 3869», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έφθασαν τα 1,085 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, όταν τον Αύγουστο ήταν μόλις 175,8 εκατ. ευρώ.

Άλλες 34,6 χιλιάδες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές κοντά στα 20 δισ. ευρώ είναι στο περίμενε καθώς βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της υποβολής αιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...