13/06/2021

Από το 2022 τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εκδίδονται Μάρτιο αντί για Αύγουστο

Νωρίτερα από ποτέ θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2022, όπως προαναγγέλλει η Έκθεση της Κομισιόν για την 10η Αξιολόγησης της χώρας. Στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας, οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν μεν την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών της εφορίας με τις εμπορικές, αλλά καθώς δεν προλάβαιναν να τις εφαρμόσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2021, συμφώνησαν να ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2022. Και όπως αποκαλύπτει η έκθεση, τα νέα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν στο 1ο τρίμηνο του 2022, αντί για Αύγουστο που γινόταν ως τώρα, κάτι που προμηνύει ενδεχομένως και περισσότερες δόσεις για τους υπόχρεους μέσα στη χρονιά.

Η έκθεση είναι ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας και ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ από ANFA’s και SMP’s της Κομισιόν.

Η έκθεση επιβραβεύει τη χώρα για τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση. Θετικά υποδέχεται επίσης το νέο Πτωχευτικό και το νέο Εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών. Η Κομισιόν αποδέχεται ότι μπορεί μεν να ξεκίνησε η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά οι πρώτοι πλειστηριασμοί δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν το φθινόπωρο, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό όσων πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2021.

Η Κομισιόν εγκρίνει τις έκτακτες ή μόνιμες φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 και στην οικονομική ύφεση. Ζητά να μη δημιουργούν μόνιμη επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο Τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ελλάδα το 2020 και το 2021 ήταν σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου, ενώ της 20ής Ιουλίου 2020. Τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας που υιοθέτησε η κυβέρνηση το 2020 και το 2021 και ανακοινώθηκαν για το 2022 είναι προσωρινά ή αντισταθμίζονται από αντισταθμιστικά μέτρα.

Τέλος Ιουλίου αναμένονται επίσης οι αποφάσεις και για τον κατώτατο μισθό. Ανησυχίες εκφράζονται όμως για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δημοσίου που Αυξήθηκαν (αντί να μειωθούν) κατά 96 εκατ. ευρώ μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.