Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο στην …επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιστρεπτέα προκαταβολή: To ζήτημα που ανέκυψε πρόσφατα, όταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απέστειλε, σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ειδοποιήσεις να επιστρέψουν εντόκως ολόκληρα τα ποσά της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που έλαβαν την περίοδο 2020-2021, με το αιτιολογικό ότι δεν τήρησαν την υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των θέσεων εργασίας για συγκεκριμένες περιόδους, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών, ξεχωρίζοντας από τους υπόχρεους πλήρους επιστροφής των ποσών όσους επιχειρηματίες πραγματικά δεν μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, αλλά εμφανίστηκαν να το έχουν πράξει λόγω του αυστηρού τρόπου με τον οποίο υπολογίστηκε η μεταβολή του αριθμού των εργαζομένων.

Τι αλλάζει

Συγκεκριμένα, με νέα κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Σπυρίδων-Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, προβλέπεται χαλαρότερος τρόπος ελέγχου της τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, ώστε να μην τιμωρηθούν άδικα επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν μείωσαν το προσωπικό τους.

Η απόφαση προβλέπει ότι για το κριτήριο χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, θα λαμβάνεται πλέον υπόψη ότι:

* δεν έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μικρότερος κατά μία μονάδα και άνω σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

* έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος ή μικρότερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Διευκολύνσεις

Επιπλέον, με τη νέα ΚΥΑ, επέρχονται και άλλες αλλαγές για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2022. Συγκεκριμένα:

1 Παρατείνεται αυστηρά έως τις 31/01/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου 2022.

2 Παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

3 Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 2/11/2022, εάν με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 διαπιστωθεί ότι έπαυσαν πλέον να ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκαν πίσω ολόκληρα τα ποσά, αυτά θα επαναβεβαιωθούν σε χαμηλότερο ύψος, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

Προσυμπληρωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ

Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα είναι στο εξής οι δηλώσεις ΦΠΑ για όσους υπόχρεους σε δήλωση διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Στόχος της ψηφιοποιημένης διαδικασίας είναι η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών και η διευκόλυνση των υπόχρεων κατά την υποβολή της δήλωσης.

Ειδικότερα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γεωργίου Πιτσιλή, προβλέπεται ότι για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5.12.2022 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1ης.1.2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις.

Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας).

Εξαιρούνται

Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ), για την οποία σύμφωνα με το νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ).

Η προσυμπλήρωση θα είναι διαθέσιμη για όλες τις δηλώσεις έτους 2022 που υποβάλλονται από 5.12.2022. Αφορά δηλαδή τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Για το λόγο αυτόν, οι εφαρμογές δηλώσεων ΦΠΑ θα παραμείνουν κλειστές από αύριο, Πέμπτη 1.12.2022 έως και τη Δευτέρα 5.12.2022, οπότε και θα είναι διαθέσιμες με τα δεδομένα των προσυμπληρώσεων.

Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ αποσκοπεί στη διευκόλυνση των υπόχρεων κατά την υποβολή της δήλωσής τους και δεν είναι δεσμευτική γι’ αυτούς. Η εφαρμογή παρέχει στους υπόχρεους τη δυνατότητα να τροποποιούν τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ, συνεπώς η ορθή και ακριβής συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ συνιστά υποχρέωση και ευθύνη των υποκείμενων στο φόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αναφέρονται σε καταγγελία πολίτη, σύμφωνα με την οποία,...