Επιχειρήσεις: Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ενεργοποιούνται τέσσερα από τα μέτρα «μετάβασης», συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, που φιλοδοξούν να αποτελέσουν τη γέφυρα για τις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την υγειονομική κρίση στη μετά τον κορονοϊό εποχή.
Οι ενισχύσεις αυτές έχουν στόχο να καλύψουν το κενό από τα μέτρα στήριξης όπως τα γνωρίζουμε από τον περασμένο Μάρτιο, τα οποία σταδιακά θα αρχίσουν να αποσύρονται από τον Ιούνιο.
Ερχονται…
Το πρώτο από αυτά είναι οι αυξημένες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, που θα κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ για περίπου 100.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι και την 1η Ιουνίου και αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές.
Πληροφορίες θέλουν το πρόγραμμα -το οποίο αντικαθιστά την επιστρεπτέα προκαταβολή- να επαναλαμβάνεται και για τις -λίγες- επιχειρήσεις που θα συνεχίζουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή και για τον Μάιο.
Το επόμενο πρόγραμμα που θα μπει τις επόμενες ημέρες σε εφαρμογή είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για την επιδότηση δόσεων εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων, για 8 μήνες με επιδότηση που θα φτάνει το 90%. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και η ανώτερη επιδότηση θα ξεκινά (για ενήμερα δάνεια) από τα 600 ευρώ το μήνα και θα φτάνει μέχρι και τα 50.000 ευρώ, για τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες από 500 ευρώ έως και 40.000 ευρώ, και για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί από 300 έως και τα 25.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει έως και 100.000 επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, και μετά την παράταση που δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 45.000 αιτήσεις. Αν δεν δοθεί και νέα παράταση, η πρώτη επιδότηση θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο.
Κούρεμα χρέους
Προκειμένου να διευκολύνει την ένταξη περισσότερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, ειδικά για τα δάνεια σε καθυστέρηση, δυνατότητα μείωσης τόκων και οφειλής, παράταση χρόνου αποπληρωμής και σταθερότητα δόσης και επιτοκίου για 8 μήνες.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου το ΥΠΟΙΚ υποχρεώνει τις τράπεζες:
1 Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλαδή όσο διαρκεί η επιδότηση).
2 Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
- Μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
- Διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων.
- Διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κ.λπ.).
- Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.
3 Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες θα πρέπει:
1 Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης.
2 Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Πάγιες δαπάνες
Το τρίτο πρόγραμμα είναι η κάλυψη των παγίων δαπανών με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλύψει έως και 50.000 επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας το έλλειμμα που έχουν μετά την είσπραξη των μέτρων στήριξης. Το ποσοστό κάλυψης θα ξεκινά για τις μεσαίες επιχειρήσεις από το 70% και φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές. Η ενίσχυση θα δίνεται με τη μορφή πιστωτικού, που θα αναλώνεται για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει πριν από το τέλος του μήνα και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τις 10 Ιουνίου, να κάνουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
- Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
- Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
- Να παρουσιάζουν ζημία προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
- Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημίας και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Επιστρεπτέα
Τέλος, προς το τέλος του μήνα θα τρέξει και το μέτρο που συνδέεται με το κούρεμα των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής από 30% έως και 50%. Θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης της επιχείρησης με το 35% της συνολικής ενίσχυσης με τη μορφή πιστωτικού για την κάλυψη και σε αυτή την περίπτωση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά θα χάνει το δικαίωμα της οριζόντιας έκπτωσης στο επιστρεφόμενο ποσό των τριών πρώτων κύκλων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.