Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίνι ασφαλιστικό: Παραγραφή οφειλών, πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις και άλλες έξι ρυθμίσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Το μίνι ασφαλιστικό παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια σε συνέντευξη του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας παύει η αναζήτηση εκκρεμών οφειλών από ποσά που έλαβαν καλόπιστα. Για λοιπές περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παρόχων υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα τριετής παραγραφής οφειλών, δυνατότητα εξόφλησης τουςμε δόσεις ή συμψηφισμό με μελλοντικές καταβολές καθώς και η μη αναζήτηση πολύ χαμηλών οφειλών κάτω των 50 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας λαμβάνεται υπόψη η καθυστέρηση του κράτους στους ελέγχους και γίνεται σεβαστή η καλή πίστη των αναπήρων για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.
«Διορθώνουμε αδικίες ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργεί ενιαία για το σύνολο των ασφαλισμένων», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Σε αυτό προβλέπεται πλαφόν στο ύψος των επικουρικών συντάξεων στα 1.382,40 ευρώ (στα 6/20 του πλαφόν των κύριων συντάξεων), σε ομάδες όπως συμβολαιογράφοι, βενζινοπώλες και αρτοποιοί. «Κάποιοι λίγοι συμβολαιογράφοι ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα λάμβαναν επικουρική σύνταξη της τάξης των 450 ευρώ το μήνα, με την ασάφεια του νόμου εμφανίζονται να διεκδικούν επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 15.000 έως 20.000 ευρώ το μήνα» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Συγκεκριμένα προβλέπει :

  • 10ετή παραγραφή οφειλών ΕΦΚΑ. Oι μισθωτοί δεν θίγονται από αυτή την παραγραφή. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να μην δεχθούν το σύνολο ή μέρος της παραγραφής ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλιστικό χρόνο ή και να πάρουν υψηλότερη σύνταξη. Αυτό συμβαίνει γιατί όσα έτη παραγραφούν, δεν θα υπολογίζονται ως ασφαλιστικός χρόνος και στην πράξη θα οδηγούν σε χαμηλότερη σύνταξη.
  • Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης σε 24 δόσεις αντί 12. Το ελάχιστο μηνιαίο ποσό παραμένει στα 50 ευρώ. Διευκολύνονται κάποιοι ώστε να τηρήσουν την ρύθμιση με μεγαλύτερη ευκολία.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς στο ΤΠΔΥ 1%. Το ταμείο όταν στο παρελθόν ήταν ελλειμματικό, στηρίχθηκε από την εισφορά. Σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, δεν απαιτείται πλέον εξτρά εισφορά. Συνεπώς καταργείται, αυξάνοντας το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Επέκταση του δικαιώματος της μάχιμης 5ετίας σε όλους τους ένστολους. Αφορά κάποιες ειδικότητες στρατού που δεν έχουν παραμεθόριο, κατηγορίες πυροσβεστών κλπ. Θα πρέπει προφανώς να καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές. Δεν αλλάζουν οι κανόνες.
  • Παύση της ποινικής δίωξης των οφειλετών, εφόσον εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Δίνεται έτσι το δικαίωμα στους συνεπείς ασφαλισμένους που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, η υπόθεσή τους να μπαίνει στο αρχείο. Θα επανέρχεται, όταν παύσουν να εξυπηρετούν εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης
  • Θεσπίζεται πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις. Αφορά κυρίως συντάξεις που ο κοινωνικός πόρος αντιμετωπίστηκε ως εισφορά, ήτοι βενζινοπώλες, συμβολαιογράφους και αρτοποιούς. Κάποιοι από αυτούς, διεκδικούν συντάξεις πάνω και από 15.000 ευρώ το μήνα. Το πλαφόν ορίζεται στα 1.382,4 ευρώ. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει τις συγκεκριμένες συντάξεις από το 2016.
  • Ενιαιοποίηση κανόνων αναπηρίας. Μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 67% σε 50% για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας. Ωφελούμενοι οι παλαιοί, προ του 1993 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΓΑ. Πλέον, θα υπάρχει κι ενιαία ημερομηνία καταβολής της σύνταξης από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μέχρι να δημιουργηθεί ένα επαρκές δίκτυο φόρτισης στους αυτοκινητόδρομους, το ιδανικό πεδίο δράσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η πόλη. Ένα μικρό ηλεκτρικό λοιπόν αποτελεί...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Toν γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από αγώνα του πολωνικού πρωταθλήματος όπου ο διαιτητής, προφανώς ζαλισμένος από τις πολλές κίτρινες κάρτες που έδινε,...

ΥΓΕΙΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατηγορεί τους Κινέζους αξιωματούχους ότι αποκρύπτουν σημαντικά δεδομένα που μπορεί να συνδέουν την προέλευση του κορονοϊού (COVID-19) με κάποιο...

ΕΘΝΙΚΑ

Με τη γενική δοκιμαστική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (22.03.2023) στην αεροπορική βάση Δεκέλειας στο Τατόι και την οποία παρακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος...