Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατήσεις «ρεκόρ» τον Αύγουστο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ισχυρή άνοδο στις κρατήσεις και τα κέρδη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το φετινό Αύγουστο, δείχνουν τα στοιχεία της εταιρίας AirDNA για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έρχεται τρίτη κατά σειρά στους προορισμούς που καταγράφουν τις περισσότερες κρατήσεις, με τον Αύγουστο του 2022 να ξεπερνά κατά 18,7% τον Αύγουστο του 2019, της χρονιάς-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.

Στη σειρά, πρώτη είναι η Γερμανία που καταγράφει άνοδο 24,8% και ακολουθεί το Βέλγιο με αύξηση 19,3%. Μετά την Ελλάδα που είναι στην τρίτη θέση έρχεται η Αυστρία με αύξηση 17%, η Γαλλία  με 15%, η Πολωνία με 6,2% και η Ελβετία με 4%.

Ο… χάρτης

Ειδικότερα, από τους 24 τουριστικούς προορισμούς που μετρά η AirDNA στην Ελλάδα, τον Αύγουστο ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Στη μεγάλη εικόνα, το Αιγαίο είναι για ακόμα μία φορά ο πρωταθλητής της τουριστικής σεζόν, με πολλούς παραδοσιακού προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας να κρατούν σταθερά στοιχεία κρατήσεων και προσφοράς καταλυμάτων. Από την άλλη πλευρά, στα νησιά του Ιονίου παρατηρείται κάμψη.

Υπενθυμίζεται ότι η σύγκριση γίνεται με το 2019 που εκτός από έτος με ρεκόρ τουρισμού, ήταν και η τελευταία χρονικά πριν την πανδημία. Σε σχέση με πέρσι, όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί παρουσιάζουν σημαντική άνοδο. Τα μεγάλα αστικά κέντρα έμειναν πίσω, με Αθήνα και Θεσσαλονίκη να έχουν μικρότερες επιδόσεις από το 2019 στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ από τους βασικούς προορισμούς στο μείον ακόμη είναι επίσης η Χαλκιδική, η Καλαμάτα, στο Ιόνιο η Κεφαλονιά και η Λευκάδα και στο Αιγαίο η Πάτμος.

Ενδιαφέρον ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η χώρα μας παρουσιάζει αύξηση κατά 116,5% σε επίπεδο κρατήσεων σε σύγκριση ενός έτους, ενώ τον Αύγουστο καταγράφηκαν περισσότερες από 1,5 εκατ. διανυκτερεύσεις σε όλη την Ελλάδα.

Μείωση

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία δείχνουν μειωμένες διανυκτερεύσεις κατά 17% έναντι του Αυγούστου του 2019 στη Θεσσαλονίκη, όπου οι καταχωρήσεις είναι μειωμένες κατά 3%, στις 2.203 και δεύτερη η Αθήνα με μειωμένες διανυκτερεύσεις κατά 13% και 8.392 καταχωρήσεις, δηλαδή λιγότερες κατά 23% έναντι του 2019. Παράλληλα μειωμένες 11% εμφανίζονται οι διανυκτερεύσεις στη Χαλκιδική. Στην Πελοπόννησο η Μεσσηνία και η Καλαμάτα έχουν επίσης μειωμένες διανυκτερεύσεις κατά 9%, ενώ η Κεφαλονιά είχε κατά 8% λιγότερες καταχωρήσεις που έπεσαν στις 3.183 και η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 6%. Μείωση δείχνουν και τα νούμερα της Λευκάδας κατά 8% τόσο σε προσφορά όσο και ζήτηση, ενώ η Πάτμος φαίνεται πως έχασε 4% σε σχέση με το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...