Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Σοκ από την απόφαση του Έλον Μάσκ – Σε ελεύθερη πτώση η αξία του

O Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως η Tesla Motors παύει να δέχεται πληρωμές σε bitcoin και αυτή η εξέλιξη ήταν αρκετή για να ξεκινήσει μια ξαφνική πτώση της αξίας του κρυπτονομίσματος.

Η μόχλευση των bitcoins είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συγχρονισμένη δράση αμέτρητων μονάδων ψηφιακών υπολογιστών. Σύμφωνα με έρευνες, οι ανάγκες ηλεκτρισμού μιας ολόκληρης χώρας στο μέγεθος της Αργεντινής, απαιτούνται για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος, με ασύλληπτες επίπτώσεις στο περιβάλλον.

Με γνώμονα αυτό το γεγονός, ο Έλον Μασκ αποφάσισε να απενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμών με bitcoins για την Tesla Motors, τονίζοντας εμφατικά πως η εταιρεία του παραμένει πιστή σε eco-friendly αξίες.

To bitcoin ανέκτησε μέρος των απωλειών

Το bitcoin ξεπέρασε και πάλι τα 50.000 δολάρια στη διαπραγμάτευσή του στην Ασία σήμερα, αντιστρέφοντας μέρος της πτώσης κατά 17% που σημείωσε ύστερα από ανάρτηση του Ίλον Μασκ στο Twitter ότι η Tesla θα σταματήσει να δέχεται το ψηφιακό νόμισμα ως τρόπο πληρωμής για τα αυτοκίνητά της.

Η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο υποχώρησε από τα 54.819 δολάρια στα 45.700 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου, μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες ύστερα από την ανάρτηση του Μασκ λίγο μετά τη 01.00 ώρα Ελλάδας. Το ψηφιακό νόμισμα ανέκτησε περίπου το ήμισυ των απωλειών αυτών νωρίς στη διαπραγμάτευσή του στην Ασία και πριν από λίγο η τιμή του διαμορφώθηκε στα 51.099 δολάρια.

Το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο κρυπτονόμισμα, ακολούθησε παρόμοια πορεία, με πτώση 14% στο χαμηλό επίπεδο των 3.550 δολαρίων, πριν ανακάμψει και πάλι πάνω από τα 4.000 δολάρια.

«Ανησυχούμε για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη (mining) και τις συναλλαγές σε bitcoin, κυρίως άνθρακα, που έχει τις χειρότερες εκπομπές από κάθε άλλο καύσιμο», έγραψε ο Μασκ στην ανάρτησή του.

Η ανακοίνωση της Tesla στις 8 Φεβρουαρίου ότι είχε αγοράσει bitcoin αξίας 1,5 δισεκ. δολαρίων και ότι θα το δέχεται ως μέσο πληρωμής για αυτοκίνητα ήταν ένας από τους παράγοντες που εκτόξευσαν φέτος την τιμή του ψηφιακού νομίσματος.

Ως εκ τούτου, τα σχόλια του Μασκ προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές παρόλο που ο ίδιος είπε ότι η Tesla δεν θα πουλήσει bitcoin και ότι θα αρχίσει και πάλι να δέχεται το κρυπτονόμισμα μόλις η ‘εξόρυξή’ του μεταβεί σε περισσότερο βιώσιμη ενέργεια.

Το ψηφιακό νόμισμα συνεχίζει να είναι σε επίπεδα κατά 30% υψηλότερα σε σχέση σε την περίοδο πριν από την ανακοίνωση της Tesla τον Φεβρουάριο. Σήμερα η ‘εξόρυξη’ bitcoin απαιτεί περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας ετησίως όσο κατανάλωσε η Ολλανδία το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

“Δεν μετανιώνω για τίποτα. Όταν ήρθαν και με χτύπησαν οι τρεις μπράβοι, οι επιλογές μου ποιες ήταν;”. Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Light...

LIFESTYLE

“Μου κάνει εντύπωση, γιατί και η ίδια έχει κριθεί πάρα πολλές φορές για την εικόνα της και στερεοτυπικά”. Τις δηλώσεις που έκανε η Μαρίνα...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διατήρησε τη δεύτερη θέση στον πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών παρά το πρόσφατο κύμα σκανδάλων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Ozempic, το δημοφιλές φάρμακο κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιαγγειακών προβλημάτων και θανάτου, σε άτομα που...