Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακύκλωση συσκευών σήμερα: Τα SOS της επιδότησης για ψυγεία-κλιματιστικά – Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση

Ανακύκλωση συσκευών: Οφελος έως και 710 ευρώ για την αντικατάσταση συσκευής και πολύ μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο όφελος στο νοικοκυριό από την εξοικονόμηση ενέργειας φέρνει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», που ξεκινά σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου, με επιδοτήσεις που καλύπτουν από το 30% έως και το 50% του κόστους. Απώτερος στόχος του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας -έως και 40%-, που πρακτικά σημαίνει ότι ο λογαριασμός ενός σπιτιού μπορεί να μειωθεί, ακόμα και να ξεπεράσει τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και αφορά στην αντικατάσταση έως και 3 παλιών ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες) με νέες συσκευές καλύτερης ενεργειακής κλάσης.

Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων είναι εξαιρετικά εύκολη και χωρίς να χρειαστεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να προσκομίσουν κανένα δικαιολογητικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καταχώριση των κωδικών TAXISnet και του αριθμού παροχής κατοικίας.

Ολα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, ωστόσο θα υπάρχει μοριοδότηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Οσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες σε επόμενο άνοιγμα του προγράμματος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από 1 έως 3 συσκευές προς επιχορήγηση.

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • Παλαιών κλιματιστικών, που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++), και
  • παλαιών ψυγείων -με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A).

Ανακύκλωση συσκευών: Αριθμός επιδοτούμενων συσκευών ανά αίτηση

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης μπορεί να περιλαμβάνει κατά μέγιστο τρεις συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

  • έως δύο κλιματιστικά
  • έως ένα ψυγείο
  • έως έναν καταψύκτη

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση για κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: Μπορούν να υποβάλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη είτε ενοικιασμένη είτε παραχωρημένη κατοικία. Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Οσον αφορά στο ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

Προσοχή

-Η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία όπου ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή.

-Δεν μπορεί να αγοραστεί κλιματιστικό για το εξοχικό και να ανακυκλωθεί το παλαιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία.

-Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κ.λπ.). Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά.

-Παρομοίως, η επιχορηγούμενη τιμή αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).

Ανακύκλωση συσκευών: Τι γίνεται με τον ΦΠΑ

Με το πρόγραμμα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία της συσκευής όσο και ο ΦΠΑ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή. Υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής. Δηλαδή, ο κάτοικος Αθήνας για κλιματιστικό 9000 BTU μπορεί να πάρει κατ’ ανώτατο ποσό 340€. Για την ίδια συσκευή, ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320€, γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ. Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000 BTU, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710€.

Οταν κλείσει η πλατφόρμα, όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταχθούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλ. οικονομικά και κοινωνικά. Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι.

Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι 3.

Πάνω στο κουπόνι, υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

  • Ενας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).
  • Το όνομα και ο ΑΦΜ του ωφελουμένου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
  • Η κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή (κλιματιστικό, ψυγείο).
  • Το ποσοστό ενίσχυσης και η μέγιστη ονομαστική της αξία.
  • Ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση κατοικίας που έχουν δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας και το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα -μετρητά, κάρτα, δόσεις κ.λπ.- μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Υπεύθυνος για την παραλαβή τής προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα (επιδοτούμενη). Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και, το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην ιστοσελίδα του Προγράμματος θα δημοσιευθεί λίστα με όλους τους εγκεκριμένους από το Πρόγραμμα προμηθευτές.

Μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη

Οπως τόνισαν χθες κατά την παρουσίαση του Προγράμματος ο υπ. Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του Προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh το χρόνο, ενώ το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης των νέων και πιο αποδοτικών συσκευών, υπολογίζεται στα έως και 40 εκατ. ευρώ το χρόνο με σημερινές τιμές.

Ανακύκλωση συσκευών: Οι 4 εισοδηματικές κατηγορίες

  • Κάτω από 5.000 ευρώ, 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία)
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία)

Ανακύκλωση συσκευών: Τα 4 κριτήρια αξιολόγησης

  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας: 36 μόρια
  • Η ύπαρξη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια: 20 μόρια
  • Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας: 20 μόρια
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών: 6 μόρια ανά άτομο με ανώτατο όριο τα 4 άτομα (σύνολο 24)

Ανακύκλωση συσκευών: Aιτήσεις ανά ΑΦΜ

  • Σήμερα 21/6, ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
  • 22/6, ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4
  • 23/6, ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6
  • 24/6, ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
  • 25/6, ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0
  • (στην πλατφόρμα Alazosyskevi.gov.gr)

Παραδείγματα:

  • Ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στην Αθήνα και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 340 ευρώ, το οποίο προκύπτει ως καθαρό ποσό 274,19 ευρώ συν ΦΠΑ 24% 65,81 ευρώ.
  • Ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στη Χίο και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των 320 ευρώ, το οποίο προκύπτει ως καθαρό ποσό 274,19 ευρώ συν ΦΠΑ 17% 46,61 ευρώ.

Ημερομηνίες

  • 21 Ιουνίου (σήμερα) ανοίγει η πλατφόρμα Alazosyskevi.gov.gr
  • 5 Ιουλίου κλείνει
  • 16 Σεπτεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία χρησιμοποίησης του κουπονιού
  • 30 Σεπτεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία παράδοσης παλαιών συσκευών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...