Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 11,3% τον Μάιο

Νέο άλμα εμφάνισε τον φετινό Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν άνω των επιπέδων του 11%, σημειώνοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν 29 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή, (δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021) καθορίστηκε στο 11,3%. Η αντίστοιχη επίδοση του Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο (δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022), προέκυψε άνοδος της τάξης του 0,7%. Ταυτόχρονα, ο μέσος δείκτης για το 12μηνο Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 5,3% έναντι μείωσης 1,5% το αντίστοιχο διάστημα της περιόδου 2020 – 2021.

Άλμα 172% στο φυσικό αέριο
Η αλματώδης αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον κλάδο της ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εμφάνισαν άλμα 172,7% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές του ηλεκτρισμού, παράλληλα, κατέγραψαν άνοδο κατά 80,2%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είδε τις τιμές να εκτινάσσονται κατά 65,1% μέσα σε 12 μήνες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο κλάδος της στέγασης (συμπεριλαμβάνει τον ηλεκτρισμό και την ενέργεια) να είναι ακριβότερος κατά 35% και ο κλάδος των μεταφορών (συμπεριλαμβάνει τα καύσιμα) κατά 18,8%.

Ακριβότερο κατά 13% το ψωμί
Μεγάλες ανατιμήσεις παρατηρούνται και στα καθημερινά τρόφιμα, με το ψωμί – δημητριακά να αυξάνονται κατά 13,4%, τα κρέατα κατά 13,8%, τα γαλακτομικά – αυγά κατά 14,1%, τα έλαια – λίπη κατά 23,2%, τα νωπά φρούτα κατά 10,8% και τα λαχανικά κατά 13%.

Προς μέσο πληθωρισμό κοντά στο 9%
Οι απανωτές ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών έχουν βάλει «φωτιά» στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο πληθωρισμό 5,6% το 2022, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο το δυσμενές σενάριο, το οποίο ανεβάζει την ταχύτητα του δείκτη στο 7,6%.

Υπάρχει όμως και το ακόμη χειρότερο, το οποίο «έριξε» χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει« με ρυθμούς 8,8% κατά μέσο όρο, δηλαδή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις του.

Ποια είναι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών; Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «η απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα καθιστούν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η οικονομία. Είναι ξεκάθαρο ότι μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ η ταχύτερη εξομάλυνση θα επιτρέψει μεγαλύτερο ΑΕΠ, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Διαφορετική εκδοχή για το τι συνέβη το βράδυ που πέθανε η έξι μηνών Ίριδα φαίνεται πως έδωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου στην ψυχολόγο που την επισκέφτηκε μέσα στη φυλακή. Όπως...

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Στην εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα» στο STAR παρουσιάστηκε όλη η έκθεση των ιατροδικαστών Καρακούκη – Καλόγρηα για τους θανάτους της Μαλένας και...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην έναρξη, το Β’ εξάμηνο του έτους, διενέργειας τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς που προστατεύουν από μια μεγάλη ποικιλία κορονοϊών, προχωρά η γερμανική BioNTech, συνεργάτης...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουνίου, οι πολίτες ενημερώνονται στην πλατφόρμα υποβολής της αίτησης για το Power Pass ότι εφόσον επιλέξουν να περάσουν...