Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδώνει» η νέα παρέμβαση στα καύσιμα

Σε νέα «πυροσβεστική» παρέμβαση κατά των ανατιμήσεων στα καύσιμα είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός μπορεί απέναντι στα επίμονα ερωτήματα να απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, επί της ουσίας όμως αναποδογύρισε την «κλεψύδρα» για την ανακοίνωση ενός… μπουκέτου μέτρων που θα ενισχύει το κρατικό δίχτυ προστασίας.

Περισσότεροι δικαιούχοι για το Fuel Pass
«Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία, όπως απέδειξε ότι μπορεί να το κάνει και να εξακολουθεί να το κάνει στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία κάτι το οποίο θα γίνει τον Αύγουστο και της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χαρακτήρισε «ακριβή την πρόβλεψη» ότι στο πλέγμα των παρεμβάσεων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, που ήδη υλοποιείται, θα προστεθούν επιπλέον λελογισμένα μέτρα.

Οι πληροφορίες που διακινούνται, θέλουν εντός των προσεχών 24ωρων και με απώτερο ορίζοντα την ερχόμενη εβδομάδα, την κυβέρνηση να προχωρά στη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων για επιδότηση καυσίμων.

Με δεδομένο ότι μια παρέμβαση στους φορολογικούς συντελεστές δεν αποτελεί επιλογή λόγω του δημοσιονομικού αντίκτυπου, η κυβερνητική ζυγαριά φαίνεται να γέρνει στην επέκταση της πλατφόρμας του Fuel Pass, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι πυκνές συζητήσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβουν πιο εντατικό χαρακτήρα και δεν αποκλείεται, σε μια από τις τακτικές συσκέψεις εντός της ημέρας, να «κλειδώσει» το τελικό πλάνο.

Η αναδρομική επιδότηση
Εν τω μεταξύ, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων στις καταναλώσεις ρεύματος. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως στις 30 Ιουνίου.

Η ενίσχυση αφορά στους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31ης Μαΐου 2022. Μάλιστα, είναι ίση με το 60% υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης θα είναι όσοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση άνω 30 ευρώ, οι οποίοι και θα λάβουν επιστροφή από 18 έως 600 ευρώ.

Αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, φορολογικού έτους 2021.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής τους. Συγκεκριμένα, το...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένα αρχαίο χρυσό νόμισμα αποδεικνύει ότι ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας του τρίτου αιώνα, που θεωρούταν μέχρι πρότινος κατασκεύασμα της φαντασίας, τελικά όντως υπήρχε. Το νόμισμα...

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ρεκόρ εισόδου μεταναστών – 500.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – που προέρχονται κυρίως από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε...