Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass: Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα

Στο πεδίο των καυσίμων στρέφεται το κυβερνητικό ενδιαφέρον σε μια προσπάθεια, μετά την υλοποίηση το επόμενο διάστημα του εθνικού σχεδίου που έχει δρομολογηθεί για τη στήριξη στο ηλεκτρικό ρεύμα, να εξευρεθεί δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω στήριξη των καταναλωτών έναντι των μεγάλων ανατιμήσεων και στα καύσιμα, χωρίς πάντως να συζητείται σε αυτή τη φάση η μείωση των φόρων.

Το πολιτικό μήνυμα πως «η επόμενη μεγάλη μάχη αφορά στα καύσιμα» εξέπεμψε το Σαββατοκύριακο και το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας «παράθυρο» ανοιχτό μέσω και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για μελλοντική παρέμβαση έτσι ώστε «ο κόσμος να νιώσει, στο βαθμό που είναι δυνατόν και πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια, ότι το κράτος δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε παραδίδεται σε αυτά τα πρωτόγνωρα που ζούμε, αλλά στέκεται δίπλα στον κόσμο».

«Συζητούμε διάφορους τρόπους που να έχουν ως αποτέλεσμα να νιώσει ο κόσμος ότι έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να αντισταθεί σε αυτό που γίνεται στη βενζίνη. Ο,τι καλύτερο μπορεί να γίνει και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επέκταση

Με πιθανή την επέκταση και το επόμενο διάστημα του προγράμματος του fuel pass, που θεωρείται επιτυχημένο, εξετάζεται κάθε δυνατότητα που μπορεί να υπάρξει και, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Open ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εντός του Ιουνίου θα ξέρει η κυβέρνηση εάν μπορούν να γίνουν νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα και οι όποιες επόμενες παρεμβάσεις θα είναι από τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος, άλλωστε, επιβεβαίωσε ότι η επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι στο πεδίο των καυσίμων και εξέφρασε και από τη δική του πλευρά τη βούληση της κυβέρνησης, κάθε φορά που προκύπτει δημοσιονομικός χώρος, αυτός να επιστρέφει στην κοινωνία.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν πάντως ότι οι παρεμβάσεις δεν θα αφορούν σε μείωση των φόρων στα καύσιμα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει ότι τα έσοδα του κράτους είναι πολύ στενά συνδεδεμένα στην Ελλάδα με τους έμμεσους φόρους και «πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός όταν κόβει από εκεί και όταν το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο».

«Οπως αποδείξαμε και με την ηλεκτρική ενέργεια, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο, στο πλαίσιο πάντοτε των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Γιατί, μαζί με την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας, δεν πρέπει να υποτιμάμε και το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί η σταθερή και δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας, για να μην μπλέξουμε σε χειρότερες περιπέτειες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου. Σε αυτή τη φάση, στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η υλοποίηση των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς από τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η πλατφόρμα για την αναδρομική επιστροφή έως 60% των προηγούμενων αυξήσεων, ενώ από αρχές Ιουλίου θα ισχύσει και το νέο σύστημα τιμολόγησης που εξουδετερώνει τη ρήτρα προσαρμογής.

Κοινές λύσεις

Μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέφερε και το ζήτημα της λήψης πιο δραστικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι πλέον περισσότεροι ηγέτες συντάσσονται με την άποψη που έθεσε ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επεσήμανε την πρόταση για ένα προσωρινό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν υπάρχει ενδεχόμενο προβλημάτων στην ενεργειακή επάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για την ενεργειακή μας επάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», σημειώνοντας: «Η Ελλάδα απομακρύνεται από το λιγνίτη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε λιγνιτικές μονάδες ικανές να παράσχουν εφεδρική ισχύ σε περίπτωση που τη χρειαστούμε, έχουμε επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και, βεβαίως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δουλεύουν στο μέγιστο, είτε είναι ανεμογεννήτριες είτε ηλιακά πάνελ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από τον φορητό υπολογιστή ενός επιστήμονα μέχρι τη σύριγγα που χρησιμοποιήθηκε για την ένεση της πρώτης δόσης του εμβολίου Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια...

LIFESTYLE

Ντόρα Κουτροκόη: Η Ντόρα Κουτροκόη βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ για να υπογράψει την απόλυσή της από τον σταθμό. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ενημερώθηκε...