Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκρεμείς συντάξεις: Νέο ρεκόρ τον Μάιο με 30.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Τι χρωστάει κάθε Ταμείο

Επιασε τις 30.000 αποφάσεις το μήνα στην έκδοση συντάξεων ο ΕΦΚΑ τον Μάιο, καταγράφοντας ρεκόρ στην απονομή νέων οριστικών συντάξεων, καθώς η επίδοση του Απριλίου ήταν στις 27.000 αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.», το ρεκόρ στην έκδοση των αποφάσεων αντανακλάται και στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, που εκτιμάται ότι τον Μάιο βρίσκονται κάτω από τις 70.000, από 74.727 που είχαν υποχωρήσει τον Απρίλιο και 78.173 που ήταν τον Μάρτιο του 2022.

Για τον Ιούνιο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των αποφάσεων και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εκκρεμών συντάξεων.

Επίσπευση

Αυτό θα συμβεί διότι αρχίζουν να βγαίνουν οι συντάξεις-εξπρές (συντάξεις fast track) με τη νέα ταχύρυθμη διαδικασία, που εν πολλοίς βασίζονται σε δύο παραμέτρους:

1 Στην ειλικρινή δήλωση των ασφαλισμένων ότι τα στοιχεία της αίτησής τους όσον αφορά χρόνους και διαστήματα ασφάλισης, πλασματικά έτη και αποδοχές είναι αληθινά και ότι υπάρχουν αποδείξεις, εφόσον ζητηθούν.

2 Στην απεικόνιση του ασφαλιστικού βίου των υποψήφιων συνταξιούχων, όπως έχει καταχωρισθεί και εμφανίζεται μέσα από το ψηφιακό ασφαλιστικό βιογραφικό του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Οταν δηλώνονται στοιχεία που δεν απεικονίζονται στο ασφαλιστικό βιογραφικό, οι αιτήσεις δεν θα απορρίπτονται, αλλά το σύστημα θα εμπιστεύεται τον ασφαλισμένο και θα προχωρά στην έκδοση σύνταξης με οριστική απόφαση εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης. Ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων και όταν (εντός 3ετίας ή και 5ετίας) κάποια από τα στοιχεία που δηλώθηκαν ζητηθούν και προσκομιστούν, τότε η απόφαση θα θεωρείται ολοκληρωμένη και ως προς τον έλεγχό της. Αν, όμως, δηλώθηκαν στοιχεία που δεν υπήρχαν στον ΑΤΛΑΝΤΑ και όταν ζητηθούν δεν τα έχει ούτε ο ασφαλισμένος, τότε θα ακυρώνεται η απόφαση και θα επιστρέφονται οι συντάξεις που πληρώθηκαν για μία 3ετία. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας ασφαλισμένος δηλώνει, χωρίς όμως να το αποδεικνύει, ότι έχει 2 χρόνια ασφάλισης παραπάνω από αυτά που είναι καταχωρισμένα. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη δεν θα ακυρώνεται, αλλά θα δίδεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να προχωρήσει στην εξαγορά των 2 ετών ασφάλισης που δήλωσε χωρίς να τα έχει.

Από Ιούνιο

Με τις fast track συντάξεις που θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο εκτιμάται στον ΕΦΚΑ και στο υπουργείο Εργασίας ότι θα επιταχυνθεί η μείωση των εκκρεμών συντάξεων, ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου, που είναι ο στόχος, να μην υπάρχουν συντάξεις που η έκδοσή τους καθυστερεί πέραν του 3μήνου.

Τα στοιχεία του Απριλίου, όπως και οι εκτιμήσεις του Μαΐου, και πάντως πριν ακόμη αρχίσει η παραγωγή των συντάξεων-εξπρές, δείχνουν αποκλιμάκωση εκκρεμοτήτων και αύξηση αποφάσεων στις 30.000 για τον μήνα Μάιο.

Τον Απρίλιο, στη λίστα των εκκρεμών αποφάσεων ήταν 74.727 κύριες συντάξεις, οι περισσότερες εκ των οποίων με αιτήσεις του 2020 και του 2021.

Οι εκκρεμότητες ανά Ταμείο για τον Απρίλιο έχουν ως εξής:

*Το ΙΚΑ είχε 23.082 εκκρεμείς συντάξεις.

*Το Δημόσιο είχε 20.131 εκκρεμείς συντάξεις.

*Ο ΟΑΕΕ είχε 13.887 εκκρεμείς συντάξεις.

*Ο ΟΓΑ είχε 11.480 εκκρεμείς συντάξεις.

*Το ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Νομικών) είχε 4.632 εκκρεμείς συντάξεις.

*Το ΝΑΤ είχε 458 εκκρεμείς συντάξεις.

*Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είχε 152 εκκρεμείς συντάξεις.

Ποιες περιλαμβάνονται

Στις εκκρεμείς συντάξεις συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας, θανάτου με ένα Ταμείο, με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, ενώ δεν περιλαμβάνονται όσες έχουν χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό (διεθνείς συντάξεις), όσες είναι με παράλληλο χρόνο και εκκρεμεί μόνον η προσαύξηση επί της βασικής σύνταξης, όσες είναι σε αναμονή λόγω χρεών που δεν επιτρέπουν την έκδοση απόφασης και όσες αιτήσεις θεωρούνται «ανελαστικές», δηλαδή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε θετικά ούτε αρνητικά λόγω ελλείψεων στα στοιχεία των ασφαλισμένων. Οι ανελαστικές συντάξεις μόλις βγουν από το συρτάρι θεωρούνται εκκρεμείς αφού περάσει το 3μηνο.

Μετά την εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας βάζει σε χρονοδιάγραμμα-εξπρές την έκδοση των επικουρικών συντάξεων που καθυστερούν και πριν το 2019.

Η εικόνα ανά Ταμείο (Απρίλιος 2022)

Ταμεία Εκκρεμείς συντάξεις*
ΙΚΑ 23.082
ΔΗΜΟΣΙΟ 20.131
ΟΑΕΕ 13.887
ΟΓΑ 11.480
ΕΤΑΑ 4.632
ΝΑΤ 458
ΕΝΤΑΧΘΕΝΤΑ 905
ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 152
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 74.727
ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΪΟΥ (εκτίμηση) <70.000

* Πλην διεθνών, ανελαστικών κ.ά.

Eleftherostypos.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...