Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαθρεμπόριο: Ποια είναι τα νέα ψηφιακά όπλα της εφορίας στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής

Να περιορίσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών επιχειρούν με την υιοθέτηση και εφαρμογή νέων ψηφιακών εργαλείων το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ.

 • Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ στους τομείς αυτούς και αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τον προϋπολογισμό.

Σημαντική εξέλιξη είναι η «έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο περιλαμβάνονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, με πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και υιοθέτηση νέων και σύγχρονων εργαλείων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου», όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας.

Το νέο πλαίσιο, όπως περιγράφεται σε σχετική απόφαση, οδηγεί αφενός στον εκσυγχρονισμό των τελωνείων και αφετέρου στη βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης. Ακόμη επιλύονται ζητήματα γραφειοκρατίας στις διαδικασίες ελέγχου και εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός των ελεγκτών. Σύμφωνα με το σχέδιο οι βασικοί στόχοι είναι:

 • Περιορισμός της απώλειας εσόδων με εντατικοποίηση και ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.
 • Προστασία της κοινωνίας από τη χρήση παράνομων, νοθευμένων, πλαστών, επικίνδυνων και επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων.
 • Αυξημένη συλλογή των παραδοσιακών ιδίων πόρων της ΕΕ.
 • Διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά και προστασία των καταναλωτών.
 • Αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και ειδικότερα του οικονομικού εγκλήματος, κυρίως με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων.
 • Υποστήριξη της αυξημένης (πιεστικής) ανάγκης ελέγχου των σημείων εισόδου και εξόδου των οχημάτων.

Για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι δομημένο σε τέσσερις άξονες:

 1. Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μεθόδων ανάλυσης κινδύνου με στοχευμένα εργαλεία ελέγχου και δίωξης και σε συνεχή χρήση από την Τελωνειακή Υπηρεσία.
  Τα λειτουργικά συστήματα πληροφοριών ICISNET και ELENXIS της ΑΑΔΕ θα επανασχεδιαστούν, με στόχο την αποτελεσματική ιεράρχηση των κινδύνων μη συμμόρφωσης και τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προφίλ ελέγχου, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές βάσεις δεδομένων ανάλυσης δεδομένων.
 2. Σχεδιασμός νέου ολοκληρωμένου συστήματος που θα υποστηρίζει τη διαδικασία ελέγχου παρακολουθώντας τις τελωνειακές συναλλαγές και διαδικασίες σε πραγματικό χρόνο.
  Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη στόχευση των διωκτικών τελωνειακών υπηρεσιών, με κεντρική εποπτεία και στα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος, όπως τα σημεία εισόδου-εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ.
 3. Βέλτιστη χρήση των διωκτικών εργαλείων του λαθρεμπορίου (τεχνικά μέσα για τελωνειακούς ελέγχους). Θα παρασχεθούν πρόσθετα συστήματα ελέγχου X-RAY για φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των διωκτικών διαδικασιών με το επερχόμενο (αναπτυσσόμενο/αναπτυσσόμενο) κεντρικό σύστημα του τελωνείου.
  Η διαδικασία ελέγχου επιτόπου (επιτόπιοι έλεγχοι) των Κινητών Ομάδων Ελέγχου θα ενισχυθεί με σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης, οχήματα, σύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης και εφαρμογές υποστήριξης για κινητές συσκευές.
 4. Ηλεκτρονική Παρακολούθηση της διακίνησης προϊόντων είναι ο τέταρτος και σημαντικότερος άξονας. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση θα επικεντρωθεί στην κίνηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην ελληνική επικράτεια.
  Με την είσοδό τους και την κυκλοφορία τους στη χώρα, θα εφαρμόζεται η αξιοποίηση του Μητρώου Αλκοολούχων Ποτών και του Συστήματος Αναγνώρισης Αλκοολούχων Ποτών από τις ελεγκτικές αρχές του τελωνείου. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του συστήματος εισροών-εκροών (εισροών-εκροών) για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων θα ενισχύσει τη διαδικασία προσαρμοσμένου ελέγχου και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων (καύσιμα).
  Το σύστημα αυτό θα μπορεί να παρακολουθεί το φορτίο από την είσοδό του και την τελωνειακή διαδικασία που εφαρμόζεται για την ελεύθερη εκτόξευση (κυκλοφορία) ή την έξοδό του από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
 • Το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΑΑΔΕ έχει στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου και τον περιορισμό των επιπτώσεων του λαθρεμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει στα προουκρανικού πολέμου επίπεδα, οι περιορισμοί στην προσφορά και οι υψηλοί κίνδυνοι στις παγκόσμιες αγορές θα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γλώσσα Κουσούντα (Kusunda) του Νεπάλ δεν ανήκει σε καμία γνωστή οικογένεια γλωσσών. Επίσης, δεν περιέχει τις λέξεις «ναι» και «όχι». Η 18χρονη Χίμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Τήνο βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να γιορτάσει εκεί τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας για δεύτερη...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς...