Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο κινήσεις για να μειώσετε τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη η παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ η να υποβάλλουν ένσταση στην εφορία σε περίπτωση άδικων χρεώσεων έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εξόφληση του φόρου.

Οι επιλογές για το «ξεφούσκωμα» του λογαριασμού είναι οι ακόλουθες:

Σε περίπτωση που κάποιοι διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία του που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα εξ αιτίας δικών τους λαθών η παραλείψεων στη δήλωση Ε9 μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση αλλά θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, πράγμα που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 η οποία δεν επιβαρύνεται πλέον με το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό εφόσον από τις αλλαγές στα στοιχεία στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που με το νέο εκκαθαριστικό ο φόρος μειώνεται πάνω από 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί από την εφορία να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ.) τα οποία θα ελεγχθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση. Συνεπώς όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, να διορθώσουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και μετά να προχωρήσουν στην αποπληρωμή του φόρου ακινήτων.

Όσοι θεωρούν ότι το εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους είναι «φουσκωμένο» έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το φόρο που τους επιβλήθηκε υποβάλλοντας έως τις 10 Ιουνίου 2022 ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με αίτημα την επανεξέταση της πράξης προσδιορισμού του φόρου Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι έως και τις 10 Ιουλίου 2022. Όσοι υπάγονται στη ΦΑΕ Αθηνών, στις Δ.Ο.Υ. Ψυχικού και Χολαργού Αττικής και στις Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, μπορούν να υποβάλουν την προσφυγή και ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους έχει βεβαιωθεί έχουν δικαίωμα μαζί με την ενδικοφανή προσφυγή να υποβάλλουν και αίτημα αναστολής πληρωμής του 50% του ποσού που τους έχει καταλογιστεί. Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις, όχι όμως και το σύνολο του φόρου. Σύμφωνα με το νόμο οι ιδιοκτήτες ακινήτων ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, συνυποβάλλουν στην αρμόδια φορολογική αρχή και ηλεκτρονικό φάκελο (σε οπτικό δίσκο – CD ή σε USB κλπ.), στον οποίο περιλαμβάνονται σε μαγνητική μορφή και σε οποιαδήποτε αναγνώσιμη μορφή αρχείου η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή, η αίτηση αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής, τα έγγραφα και δικαιολογητικά που επικαλείται, συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχομένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου.

Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ ποσοστό της τάξης του 7-8% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων καλείται να πληρώσει αυξημένο έως και πάνω από 100% φόρο σε σχέση με το 2021. Πρόκειται για 380.000 φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές έκαναν άλμα 250% ή με ακίνητα που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ ο λογαριασμός είναι βαρύς:

  • Για όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα.
  • Για όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των αστικών οικοπέδων. Ακόμα και με την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης (απαλλαγή μεριδίων οικοπέδων έως 5%) η κατάσταση δεν φαίνεται να διορθώνεται καθώς η ρύθμιση αυτή «πιάνει» ελάχιστο αριθμό ιδιοκτητών.

Στο μεταξύ την Τρίτη λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης από τις 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να αποπληρώσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις η εναλλακτικά να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όσο απίθανο και αν είναι, θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Να βρεθεί δηλαδή ξαφνικά μπροστά μας ένας τροχός που ξεκόλλησε από προπορευόμενο αυτοκίνητο....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική BMW i7 που συνδυάζει ιδανικά την πολυτέλεια και την ψυχαγωγία, παρουσιάστηκε επίσημα από την BMW Σφακιανάκης σε μια ξεχωριστή βραδιά...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τρία παιδιά και τρεις ενήλικοι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα μέσα σε πρωτοβάθμιο ιδιωτικό σχολείο στη Νάσβιλ, στην πολιτεία Τενεσί του αμερικανικού Νότου. Πρόκειται για τραγωδία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Jeep προσθέτει περισσότερες επιλογές στις γκάμες των Renegade και Compass. Πιο συγκεκριμένα, τα Plug-in Hybrid Renegade 4xe και Compass 4xe αποκτούν τη νέα...