Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στο Μάιο ο ανάδοχος για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Μέσα στον Μάιο θα γίνει η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο της μελέτης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπου εντάσσεται και το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ και χρόνο παράδοσης τους 10 μήνες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

«Στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό για πάνω από το 70% της Επικράτειας, έχουμε στον πρώτο – από τους τέσσερις κύκλους – και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας», είπε ο κ. Ταγαράς και επισήμανε ότι «το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί το πιο σύγχρονο και κατάλληλο πολεοδομικό εργαλείο που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, αφού μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε τον σχεδιασμό σε όλη τη πληγείσα περιοχή».

Όπως εξάλλου επισήμανε ο υφυπουργός, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιλαμβάνει όλες εκείνες τις μελέτες (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, Οριοθετήσεις Ρεμάτων κλπ), που είναι αναγκαίες για να θωρακιστεί η περιοχή και να εξασφαλιστεί η ταχεία ανάπτυξή της με βιώσιμους περιβαλλοντικά όρους.

Καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, επισήμανε ότι έχει παρέλθει περισσότερο από μισό έτος και οι πολίτες του Αρκαλοχωρίου «παραμένουν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν, μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Όπως ειδικότερα ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ο κ. Ταγαράς, λίγες ημέρες μετά τον σεισμό, το υπουργείο ενημέρωσε εγγράφως το ΤΕΕ, στις 19-10-2021, ότι λόγω της σεισμικότητας της περιοχής Μινώα Πεδιάδας και της κήρυξής της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο διαγωνισμός για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που διέπεται από το άρθρο 32 παράγραφος 2περίπτωση γ’ του ν. 4412/2016 (διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση).

Στη συνέχεια, στις 23-11-2021, το υπουργείο απηύθυνε πρόσκληση σε τρία (3) εξειδικευμένα γραφεία με πολύ μεγάλη εμπειρία για συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία για την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μινώα Πεδιάδας.

Στη συνεδρίαση της 23-11-2021, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ενέκρινε τη σκοπιμότητα της προσφυγής στη διαδικασία της απλής διαπραγμάτευσης, για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μινώα Πεδιάδας (Αποφ.Α18/Σ38/2021).

Πριν το τέλος του έτους το ΚΕΣΥΠΟΘΑ ενέκρινε την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μινώα Πεδιάδας κατά την 23η Συνεδρίασή του (Πράξη 96) που πραγματοποιήθηκε στις 16-12-2021.

Στις 14-1-2022 δημοσιεύθηκε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Καταληκτική ημερομηνία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού ορίσθηκε η 1-2-2022, οπότε και πραγματοποιήθηκε η αποσφράγιση των προσφορών.

Στις 2-2-2022 κοινοποιήθηκε στους υποψήφιους αναδόχους ο κατάλογος συμμετεχόντων κατά σειρά μειοδοσίας.

Στη συνέχεια, αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής των υποψήφιων αναδόχων και συντάχθηκε το αντίστοιχο πρακτικό από την Επιτροπή Διαγωνισμού(Πρακτικό Ι/03-03-2022), στις 23-03-2022 τους κοινοποιήθηκε η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για την αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής των Οικονομικών Προσφορών τουηλεκτρονικού διαγωνισμού (Α3/Σ8/2022).

Μετά την άπρακτη παρέλευση 10ημέρου για την υποβολή προδικαστικών προσφυγών κατά του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού, στις 4-4-2022 απεστάλη ηλεκτρονική πρόσκλησηστον προσωρινό ανάδοχο (ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Α.Ε.) για την υποβολή των δικαιολογητικών κατακύρωσής του εντός 10 ημερών, ήτοι στις 14-4-2022.

Στις 13-4-2022, ο προσωρινός ανάδοχος απέστειλε ηλεκτρονικά τα διαθέσιμα δικαιολογητικά κατακύρωσης, αιτούμενος παράταση για την προσκόμιση των υπολειπόμενων δικαιολογητικών(πιστοποιητικά πρωτοδικείου), η οποία και του δόθηκε την επομένη 14-4-2022.

Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Ταγαράς, «μετά την κήρυξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω του καταστροφικού σεισμού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου, εκκινήθηκε αμέσως η διαδικασία για την εκπόνηση στην πληγείσα περιοχή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου».

Ο κ. Μαμουλάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε ένα σημαντικό εργαλείο, το νόμο δηλαδή που δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ad hoc, προσεγμένες κινήσεις πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα. Ανέφερε ωστόσο ότι σήμερα υπάρχει ασάφεια στην προσέγγιση της σημερινής κυβέρνησης, με δεδομένο ότι μετά από 7 και πλέον μήνες, η αβελτηρία και η καθυστέρηση έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν 4.300 το 2011 αλλά σήμερα είναι 2.700. «Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Κάθε μέρα που περνάει, εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής», είπε ο κ. Μαμουλάκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...