Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακύκλωση συσκευών: Πώς και πότε μπορούν να κάνουν οι πολίτες αίτηση

Μπορεί η ενεργειακή κρίση να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο το καλοκαίρι βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά και το άνοιγμα των κλιματιστικών είναι μονόδρομος. Οπως έχει παρατηρηθεί, παλαιού τύπου κλιματιστικές μονάδες εκτοξεύουν την κατανάλωση και κατ’ επέκταση τους λογαριασμούς ρεύματος. Με το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών που θα τρέξει υποστηρικτικά το επόμενο διάστημα, περί τα 200.000 νοικοκυριά αναμένεται να επωφεληθούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει συγκεκριμένα την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Πώς, όμως, θα λειτουργεί; Ηλεκτρονικά θα μπορούν οι πολίτες να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται τα ωφελούμενα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελουμένους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...