Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Καίει» τους καταναλωτές η ρήτρα αναπροσαρμογής – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ώρα που τα ποσά στους λογαριασμούς αυξάνονται πυρετωδώς, λόγω της αύξησης της τιμής προμήθειας των παρόχων, το καλοκαίρι που πλησιάζει προβληματίζει ακόμα περισσότερο πολίτες και επιχειρηματίες.

Δείτε βίντεο:

Σχέδιο για τιμές «προ κρίσης»

Η ανάγκη παρέμβασης στην αγορά ενέργειας είναι κάτι που έχει επισημανθεί από την πρώτη στιγμή από τα κυβερνητικά στελέχη, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως ακόμα και αν δεν υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει ένα εθνικό σχέδιο μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό οι τιμές της λιανικής να πλησιάσουν τα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή τιμές 2021), περίπου σε 0,16€/kWh. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο η αντίστοιχη τιμή της κιλοβατώρας φτάνει σε 0.33 – 0,35 ευρώ, αν αφαιρεθούν οι όποιες επιδοτήσεις ισχύουν.

Στα επίπεδα των τιμών λιανικής, εξετάζεται και η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τη μορφή που έχει σήμερα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος με όριο τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που σήμερα αγγίζει τα 240 ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα επιδοτείται από τον Προϋπολογισμό.

Τα τέσσερα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Το επιτελείο του Μαξίμου επεξεργάζεται τέσσερα σενάρια, που μέσω αυτών θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

  1. Την επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
  2. Την εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
  3. Το συνδυασμό πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
  4. Την σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Ενέργειας ενόψει και της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...