Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώνονται τον Μάιο επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά παράλληλης ασφάλισης

Πληρωμές για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά παράλληλης ασφάλισης έρχονται μέσα στον Μάιο. Πρόκειται για την αποπληρωμή επικουρικών συντάξεων σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και για την εξόφληση αναδρομικών για συνταξιούχους που έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Ειδικότερα, για την πρώτη περίπτωση, ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου τη σταδιακή αποπληρωμή των 123.792 επικουρικών συντάξεων στους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προτεραιότητα θα έχουν 47.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, για τις οποίες έχει ήδη γίνει η απονομή της κύριας.

Εως το τέλος του 2021 οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης ανέρχονταν σε 123.792, εκ των οποίων οι 96.546 είναι ληξιπρόθεσμες. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής των συνταξιούχων ξεπερνά τους τρεις μήνες. Για τις μισές περίπου ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις (47.000) έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, προαπαιτούμενο για την καταβολή της επικουρικής.

Οσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή τους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση, τον Μάιο σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί το λογισμικό για να ξεκινήσει ο υπολογισμός της προσαύξησης και των αναδρομικών τους, τα οποία περιμένουν. Πρόκειται για προσαυξήσεις στις συντάξεις που πλήρωναν εισφορές σε δύο Ταμεία και στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις αφορούν ασφαλισμένους του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Ο ΕΦΚΑ υπολογίζει τους εν αναμονή δικαιούχους στους 50.000-55.000.

Οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής τα 5 έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...