Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης: Αυτά είναι τα επιπλέον μέτρα για τους αγρότες

Μέτρα στήριξης:  Με τρία νέα μέτρα θα στηριχθούν οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντας, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό όλων των αγροτών που παράγουν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το πρώτο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αφορά την κάρτα καυσίμων, την απευθείας επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιουνίου. Αφορά σε φυσικά πρόσωπα και σε ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως και 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση αφορά στην αγορά 60 λίτρων καυσίμων ανά μήνα με την τιμή να είναι μειωμένη κατά 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο.

Δεύτερον, ανακοινώθηκε η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή (στην αντλία) για τον μήνα Απρίλιο. Το μέτρο αφορά όλους τους αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.

Όπως διευκρινίστηκε, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές, από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε μηδενικός συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και από ένα αγροτικό μηχάνημα. Το εν λόγω μέτρο αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου και έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε την καθιέρωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6% από το 13% που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Γεωργαντάς έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και για τη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα.

Μεταξύ των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί είναι τα εξής:

– Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

– Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

– Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη νΚρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.

– Αύξηση κατά 50% στο πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει γνωστή και η «εργαλειοθήκη» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...