Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι αυξήσεων στην αγορά – «Κλειδώνουν» τα μέτρα για την ακρίβεια

Σε απόγνωση είναι οι καταναλωτές από το ράλι τιμών σε βασικά καταναλωτικά είδη, την κούρσα οδηγούν τα καύσιμα που συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές σε αδιανόητα μέχρι χτες επίπεδα.
Ένα γράφημα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνει την εκτόξευση του δείκτη τιμών καταναλωτή από τη σύγκριση του μηνός Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 7,2%, το φυσικό αέριο ανέβηκε 78,5%, ο ηλεκτρισμός 71,4%, το πετρέλαιο θέρμανσης 41,5%, τα έλαια και τα λίπη 16,8%, τα λαχανικά 15,2%, το αρνί και το κατσίκι 14,4%.

Επίσης, τα ζυμαρικά αυξήθηκαν κατά 11,9%, το ψωμί τοστ κατά 9,4%, το αλεύρι 4,68%, οι βρεφικές τροφές 5,14%, το ελαιόλαδο 4,43%.

Την ίδια ώρα τα καύσιμα είναι σε τιμές απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών με την αποκλιμάκωση όπου συμβαίνει να είναι αργή και χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα.

Στα ύψη βρίσκεται και σήμερα η τιμή της βενζίνης με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 2,13 ευρώ, ενώ στα 2,011€ πωλείται και το πετρέλαιο κίνησης.

Οι λογαριασμοι του ρεύματος γονατίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και πολύ περισσότερο τους επαγγελματίες, ενώ οι εξωφρενικοί λογαρισμοί στο μαγαζί και το σπίτι είναι το μόνο θέμα συζήτηης των καταναλωτών.

Από την άλλη η κυβέρνηση ετοιμάζει το σχέδιο άμυνας απέναντι στην ακρίβειά με το «κουπόνι καυσίμων» και την «επιταγή ακρίβειας», οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη με τα ευάλωτα νοικοκυριά να έχουν επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, από 4 έως 10 λεπτά ανά λίτρο, για συγκεκριμένες ποσότητες ανά δικαιούχο.

Τα κριτήρια συζητείται θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά και οι αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά, όπως και με το επίδομα θέρμανσης.

Την ίδια ώρα η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου που σήμερα είναι 39 ευρώ για τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί στα 53 ευρώ. Το νέο πακέτο στήριξης θα έχει και την «επιταγή ακρίβειας» σε ευάλωτα νοικοκυριά και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ποσό, το οποίο θα δοθεί κοντά στο Πάσχα, αναμένεται να είναι τουλάχιστον 250 ευρώ.

Όλη η Ευρώπη παίρνει μέτρα. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι από την αρχή του επόμενου μήνα και για συνολικό διάστημα 4 μηνών, οι καταναλωτές θα έχουν έκπτωση 15 λεπτών το λίτρο, ή 9 ευρώ στα 60 λίτρα και η Γερμανία σχεδιάζει πλαφόν ώστε να περιορίσει τιμής της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ ενώ ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζουν και άλλα κράτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αύριο 28 Μαΐου στις 18:00, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, θα παραστεί στην τελετή...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση της λειτουργικής και της καθαρής κερδοφορίας, των επενδύσεων και των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής ανακοίνωσε η ΔΕΗ για...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση μέσω των τριών νέων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς οι τράπεζες ενέκριναν τις αιτήσεις...

ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη στον κόσμο – μετά την Ισπανία- ως προς το δυναμικό παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού...