Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα ενίσχυσης, αλλά και παράταση των εκπτώσεων ζητούν οι έμποροι

Πλήγμα και στο λιανεμπόριο, που ήδη υποφέρει από τη μείωση της ζήτησης, επέφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα» που έντυσε στα άσπρα την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα μόνο από την εμπορική αγορά της Αττικής εκτιμάται ότι θα χαθούν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων.

Ήδη από την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων η αγορά καταγράφει μειωμένες πωλήσεις έως και 50% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του τελευταίου έτους κανονικότητας, που ήταν το 2019.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εμπορικοί σύλλογοι προσανατολίζονται να ζητήσουν από το υπουργείο Ανάπτυξης την παράταση των εκπτώσεων κατά μία εβδομάδα, παράλληλα με τη λήψη νέων μέτρων ελάφρυνσης των επιχειρήσεων.

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας σκοπεύει να προτείνει στον υπουργό Οικονομικών μέτρα που θα στοχεύουν στη συρρίκνωση του επιστρεπτέου μέρους των επιστρεπτέων προκαταβολών, αλλά και την αναβολή οιασδήποτε αποπληρωμής που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σταύρος Καφούνης, ο οποίος επισημαίνει την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για στοχευμένη και αναλογική στήριξη του λιανεμπορίου, ενόψει της πρόσφατης ζημιάς που θα υποστούν οι εμπορικές επιχειρήσεις ούσες για πάνω από μία εβδομάδα πρακτικά κλειστές.

Μεταξύ άλλων ο Καφούνης προτείνει την παράταση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων που λήγουν τέλος Ιανουαρίου για τουλάχιστον δέκα ημέρες, αναβολή όλων των δηλώσεων με ημερομηνία λήξης το τέλος του μήνα για μία εβδομάδα, καθώς και την επιδότηση του μισθολογικού κόστους για την εβδομάδα που οι επιχειρήσεις έμειναν ουσιαστικά κλειστές χωρίς δική τους ευθύνη.

Επίσης, ζητεί την επανεξέταση του μη επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη δυνατότητα εξόφλησης όλων των οφειλών σε 120 δόσεις, αλλά και τη δημιουργία ενός προγράμματος ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση του εμπορίου, στα πρότυπα αυτών που δόθηκαν σε άλλους μικρότερους κλάδους, καθώς «αποτελούν πλέον επιτακτική ανάγκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...