Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις – «φωτιά» προ των πυλών σε βασικά προϊόντα

Μπροστά σε νέο κύκλο ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, μεταξύ των οποίων τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης, βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων φέρνει με τη σειρά του και νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι αυξήσεις αναμένεται μάλιστα να είναι και διψήφιες σε κάποιους κωδικούς προϊόντων όπως σε ζαχαρώδη, καφέ, μπισκότα, άλευρα, δημητριακά, λάδια, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη προσωπικής υγιεινής.

Σε μέσο επίπεδο, αναμένεται αύξηση κατά 8% σε βασικά είδη διατροφής, όπως, αλεύρι, δημητριακά, ζυμαρικά, λάδι, κατεψυγμένα, μπισκότα και είδη προσωπικής φροντίδας, αφού τελικά γίνεται αυτό που η κυβέρνηση αλλά και διοικήσεις μεγάλων σούπερ μάρκετ απεύχονταν, να μετακυλιστεί δηλαδή το ενεργειακό κόστος σε είδη πρώτη ανάγκης.

Ήδη οι αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής τροφίμων έχουν λάβει νέα τιμολόγια από τους προμηθευτές τους, τα οποία για πολλές κατηγορίες προϊόντων είναι αυξημένα από 5% έως 20% σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, και πλέον καλούνται να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση: να διαμορφώσουν τις τιμές στο ράφι χωρίς να… τρομάξουν τους καταναλωτές.

Τσουνάμι ανατιμήσεων

Από 15 Ιανουαρίου ανατιμήσεις αναμένονται σε άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές, αυγά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας-χαρτί κουζίνας-χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η αύξηση στις τελικές τιμές στο ράφι το 2021 συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών κυμάνθηκε στην περιοχή του 1,5%, ενώ για το 2022 εκτιμούν ότι το «καλάθι της νοικοκυράς» θα ακριβύνει κατά 3%.

Νέο πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

Την ίδια ώρα, νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το θέμα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο συνεπώς δεν θα έμενε ανεπηρέαστη η χώρα μας. Ως παράδειγμα σημείωσε ότι σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πληθωρισμό 7,1%, ο οποίος είναι ο υψηλότερος από τη δεκαετία του ’70.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι στο ζήτημα της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός. «Και έχει δίκιο ο κ. Σταϊκούρας», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος όμως σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει και άλλα εργαλεία» και ότι «η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όσο και στην ενίσχυση επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...