Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση

Βάσει των πραγματικών απωλειών λόγω των περιοριστικών μέτρων δομούνται τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πληγέντων έναντι της έξαρσης του πανδημικού κύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις σε κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο είναι συνεχείς, προκειμένου να καθορισθεί λεπτομερώς το περίγραμμα της παρέμβασης, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της ομπρέλας προστασίας και σε κατηγορίες επιχειρήσεων – κυρίως της εστίασης – πέραν εκείνων που διαθέτουν μουσική.

Οι ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν στο τέλος της εβδομάδας, μόλις επτά ημέρες από την ανακοίνωση του πακέτου για τις αυξήσεις στο ρεύμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η εικόνα των απωλειών στην αγορά θα ξεκαθαρίσει τα προσεχή 24ωρα με τη συλλογή και την εξέταση των στοιχείων από τις μειώσεις των εισπράξεων.

Τον δρόμο της έκτασης των ζημιών θα φωτίσουν κυρίως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι δηλώσεις ΦΠΑ και τα στοιχεία στο πλαίσιο του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Πρώτο Πρόγραμμα) τοποθέτησε το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης τη διετία στα 43,3 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας πως δεν αποκλείεται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Τόνισε ότι με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε.

Πρώτοι στη λίστα μπαίνουν οι κλάδοι της διασκέδασης, της εστίασης, του τουρισμού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Το μείγμα των μέτρων δίνει βαρύτητα στις θέσεις εργασίας – όπως τονίζεται και από τα αρμόδια υπουργεία – και παραλλήλως εξετάζονται και τα αιτήματα της αγοράς ως προς τις υποχρεώσεις σε Εφορία και Ταμεία. Πέρα από την επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων και σε άλλες επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν εκ νέου αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η χρονική μετάθεση της ένταξης των συσσωρευμένων πανδημικών υποχρεώσεων που κανονικά εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου, παρεμβάσεις για μειωμένα ενοίκια, αλλά και μέτρα τόνωσης στοχευμένα σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί.

Το αποθεματικό-ανάχωμα της κυβέρνησης έναντι του Covid ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και αν η πανδημία κλιμακωθεί και διαρκέσει περισσότερο από τις εκτιμήσεις, το οικονομικό επιτελείο θα στραφεί στο υψηλό ταμειακό μαξιλάρι των περίπου 32 δισ. ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν τα μέσα για να στηριχθεί η οικονομία έναντι της διπλής κρίσης, τόσο στο υγειονομικό, όσο και στο ενεργειακό μέτωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...