28/01/2022

Συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom: Πώς διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου

Προσδοκίες για φθηνότερο φυσικό αέριο φέτος δημιουργούνται μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν εχθές (3/1) η ΔΕΠΑ Εμπορίας με το ρωσικό κολοσσό της ενέργειας Gazprom.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας, η νέα συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom και εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και τουλάχιστον ως το 2026. Η συμφωνία αναμένεται να φέρει την τιμή του αερίου σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι για τη φετινή χρονιά, η τιμή του φυσικού αερίου θα καθοριστεί κατά 80% από τον δείκτη TTF της ολλανδικής πλατφόρμας συναλλαγών, που είναι ο δείκτης αναφοράς για όλη την Ευρώπη και κατά 20% από την τιμή του αργού πετρελαίου.

Η ρωσική εταιρεία φέρεται να είχε ζητήσει 100% σύνδεση με τον δείκτη TTF, μέσα στο Δεκέμβριο έφτασε ως και τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, 8 φορές πάνω, δηλαδή, σε σύγκριση με τις αρχές του 2021. Σήμερα ο δείκτης βρίσκεται λίγο κάτω από τα 67 ευρώ, ενώ το αργό πετρέλαιο κυμαίνεται μεταξύ 75 και 79 δολαρίων.

Στη σημασία της συμφωνίας στάθηκε και ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας που τόνισε ότι δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας σχετικά με τη συμφωνία:

«Σε συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά κατέληξαν χθες οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom σε εταιρικό επίπεδο.

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι: “Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον”».