Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα δουν 250 ευρώ στον λογαριασμό τους μέσα στις επόμενες ημέρες

Από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα σε όσους δικαιούχους δεν το έχουν λάβει ακόμα.

Η πρώτη πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα έγινε ήδη στις 15 Δεκεμβρίου για τους πρώτους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Φέτος δίνεται και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Για τους συνταξιούχους

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ ανά έτος αφορά στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν της σύνταξής τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, θα λάβουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη ή και άθροισμα συντάξεων έως 638 ευρώ το μήνα μικτά, ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ το χρόνο.

Αν ξεπερνούν τα 7.200 ευρώ είτε από σύνταξη είτε από άλλο εισόδημα (π.χ. ενοίκια) δεν θα πάρουν τα 250 ευρώ. Για ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων το κριτήριο για να πάρουν και οι δύο την ενίσχυση των 250 ευρώ είναι να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ατομικό τους εισόδημα δεν είναι πάνω από 7.200 ευρώ.

Αν, δηλαδή, ένα ζευγάρι συνταξιούχων έχει συνολικό εισόδημα 13.500 ευρώ, εκ των οποίων ο ένας έχει 7.500 ευρώ και ο άλλος 6.000 ευρώ, την ενίσχυση θα την πάρει ο ένας με το εισόδημα των 6.000 ευρώ.

Για τους υγειονομικούς

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα για τους υγειονομικούς, θα καταβληθεί μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς, και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.

Εξαιρούνται από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα στους υγειονομικούς «όσοι εκ του προσωπικού απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια, και
όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων».

Οι πληρωμές σε χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς προγραμματίζονται να γίνουν έως την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταβληθεί αρχές Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τονίζεται πως «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022».

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN, ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο λάμβαναν:

Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
Προσυνταξιοδοτική παροχή.
Αναπηρικά επιδόματα από τον ΕΦΚΑ.
Συνταξιοδοτικές παροχές καλλιτεχνών, αντιστασιακών, πολεμικές συντάξεις κ.ά.
Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων ΟΓΑ.
Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα ΟΠΕΚΑ.

 Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν:

Ατομικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 7.200 ευρώ.
Οικογενειακό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 14.400 ευρώ.
Ακίνητη περιουσία ως 200.000 ευρώ.
Διπλό «δώρο» για τα ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων
Διπλό επίδομα αναμένεται να λάβουν ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν ο καθένας σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, δεν έχουν άλλα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων θα λάβουν συνολικό επίδομα 500 ευρώ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Τριπλή πληρωμή σε συνταξιούχους

Τριπλό πακέτο πληρωμών στις συντάξεις φέρνει ο τελευταίος μήνας του 2021, καθώς εκτός από την τακτική καταβολή των αποδοχών Ιανουαρίου που θα γίνει νωρίτερα λόγω εορτών, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα πληρωθούν χρωστούμενα αναδρομικά και αυξήσεις από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, ενώ άλλοι 850.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν το «Δώρο» των 250 ευρώ.

Αναλυτικά, μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου 2022.

Μετά τα Χριστούγεννα, 27 με 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα χρωστούμενα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων σε περίπου 17.000 συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν μετά το 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όμως να έχουν πάρει μέχρι τώρα την επιπλέον διαφορά στις συντάξεις τους με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Αλλοι 12.170 συνταξιούχοι από την ίδια κατηγορία (μετά το 2016 με επανυπολογισμό σύνταξης), οι οποίοι πληρώθηκαν τα αναδρομικά από τις αυξήσεις του επανυπολογισμού στις 26 Νοεμβρίου, θα πληρωθούν μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου την αύξηση του νέου νόμου, η οποία θα είναι μόνιμη κάθε μήνα.

Ανά Ταμείο

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

  • Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου κατέβαλε ποσό 463 εκατ. ευρώ σε 838.000 δικαιούχους για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.
  • Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 522 εκατ. ευρώ σε 1.090.000 συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 520 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
  • Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, με την καταβολή 540,2 εκατ. ευρώ σε 910.000 δικαιούχους για κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ. ΕΤΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.
  • Θα καταβληθούν επίσης 23,1 εκατ. ευρώ σε 850 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
    13,2 εκατ. θα καταβληθούν σε 27.280 δικαιούχους ως παροχές σε χρήμα.
  • Τέλος, 38.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 25 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.
  • Επιπροσθέτως, θα καταβληθούν 190.000 ευρώ σε 500 ασφαλισμένους για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 16 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 26 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 800.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 3.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
  • 1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 2.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...