Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Προς παράταση η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο

Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο τραπέζι η πρόταση για παράταση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο.

Παράταση δυο μηνών ζητούν οι λογιστές για την υποβολή χειρόγραφων και ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων σχετικά με τις αναδρομικές αποδοχές συνταξιούχων και τις αγροτικές αποζημιώσεις μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Από την πλευρά τους, ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητά τρίμηνη παράταση στο χρόνο έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκεται το αίτημα για παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα μεπληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δέχεται βροχή αιτημάτων για χρονικές ανάσες στην εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις.

Συγκεκριμένα, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σε επιστολή της προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις «είχε φορτωθεί νέο αρχείο βεβαίωσης αναδρομικών για παρελθόντα έτη, με διαφορετικά ποσά εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται από τους φορολογούμενους να υποβάλλουν εκ νέου τροποποιητική δήλωση». Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν οι λογιστές χαρακτηρίζεται εκπρόθεσμη, συνοδεύεται με πρόστιμο 100 ευρώ και αποτελεί προϋπόθεση για να αποσταλεί η νέα τροποποιητική δήλωση που αφορά τα αναδρομικά συντάξεων του 2020. Για αυτές τις περιπτώσεις έχει υποβληθεί αίτημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην θεωρηθούν εκπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, και να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Μετά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση αναδρομικών τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν γνώριζαν ότι είχαν λάβει καθώς δεν είχαν καμία ενημέρωση από το φορέα πληρωμής, η ΑΑΔΕ, όπως αναφέρουν λογιστές, ζήτησε με σχετικό έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί για τον τρόπο χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών στους δικαιούχους των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και τον τρόπο ειδοποίησης αυτών για την τροποποίηση των αποδοχών τους (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές) μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους.

Η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το έγγραφο θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τους τρόπους ανάκτησης των εκάστοτε βεβαιώσεων αποδοχών που τους αφορούν, προκειμένου αυτοί να μπορούν να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όπως έχει διαπιστωθεί,πολλοί φορείς είτε δεν χορηγούν έντυπες ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους είτε τροποποιούν τα αναρτημένα στοιχεία αποδοχών που έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ χωρίς να ειδοποιήσουν τους δικαιούχους, ώστε αυτοί να υποβάλουν εμπρόθεσμα και χωρίς την επιβολή κυρώσεων τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως οφείλουν. Επίσης, ιδιαίτερες δυσκολίες παρουσιάζονται στις περιπτώσεις όπου έχει γίνει νεότερη υποβολή αρχείου αποδοχών, μετά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους ή και μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής αυτών, με τους δικαιούχους να ισχυρίζονται πως δεν έχουν ειδοποιηθεί από τον φορέα καταβολής των εν λόγω αποδοχών.

Επίσης όπως αναφέρεται, ακόμα και στις περιπτώσεις που χορηγούνται τροποποιητικές βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους, υπάρχουν φαινόμενα που αυτές φέρουν ημερομηνία έκδοσης όμοια με την ημερομηνία που εκδόθηκε η αρχική βεβαίωση αποδοχών (που δεν περιελάμβανε τις αναδρομικές αποδοχές), με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να μην έχει κανένα μέσο απόδειξης της εμπρόθεσμης υποβολής της τροποποιητικής του δήλωσης με τις αναδρομικές αποδοχές.

Τι ισχύει για τις δηλώσεις

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υποβληθούν:

  • Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.
  • Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.
  • Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Επίσης στο τέλος του έτους λήγει η προθεσμία:

  • Εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας του 2022 και ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας.
  • Υποβολής αίτησης για την ένταξη των οφειλετών που έχουν πληγεί από την πανδημία στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5%. Σημειώνεται ότι με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών. Για το ενδεχόμενο παράτασης το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του περιμένοντας να δει τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...