Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοφανείς ανατιμήσεις στην ενέργεια – Αλλεπάλληλα τα ρεκόρ

Η ενεργειακή κρίση λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις, με πολλούς παράγοντες να επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη των τιμών. Η βαρυχειμωνιά που έχει ενσκήψει και η άρνηση της Ρωσίας να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εκτινάσσουν καθημερινά την τιμολόγηση.

Στην Ελλάδα, η χονδρική τιμή ρεύματος καταγράφει ιστορικό ρεκόρ και φτάνει στα 342,35 ευρώ τη μεγαβατώρα, από 316,34 ευρώ που ήταν την Κυριακή. Πέρυσι τέτοια εποχή, η τιμή πλησίαζε μόλις τα 36 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 857,62%, δηλαδή σχεδόν εννέα φορές πάνω.

Η τιμή του φυσικού αερίου αγγίζει πλέον τα 146 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 134 ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί, τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και το 2022.

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι σε αυτέςτις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, η μικρότερη ένταση των ανέμων, οι – κατά περίπτωση – διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσια και η διατήρηση των προμηθειών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στα ίδια επίπεδα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στις τιμές της ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος ανήλθε στα 442,88 €/ΜWh στη Γαλλία, στα 434,34 €/MWh στην Αυστρία και στα 432,99 €/ΜWh στο Βέλγιο.

Η αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα στα 49,5 € για τις πρώτες 300 KWh το Δεκέμβριο, της έκπτωσης στο φυσικό αέριο στο 40% και η αναστολή καταβολής των 15 €/ΜWh από τη μετάθεση εξόφλησης των τελών δικτύου που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν να δώσουν μικρή «ανάσα» στους καταναλωτές.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες κρίσεις και θα το πράξουμε για όσο χρειαστεί και για όποιο λόγο χρειαστεί και το 2022» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τον εντοπισμό τυχόν πρακτικών παραβίασης των όρων υγιούς ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτηματικά προκαλούνται από το πόσο «καθαρές» ήταν οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο ο αριθμός των 150.000 ανθρώπων οι οποίοι ψήφισαν πλησιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες τις 13/05/2022, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν.2960/2001).   Εντοπίστηκε...

ΕΛΛΑΔΑ

Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δεκαετία του 1960, οι επιδημιολόγοι που μελετούσαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ασθενών που προσβλήθηκαν από την ισπανική γρίπη του 1918, άρχισαν να παρατηρούν...

Copyright © 2020 Editorial.gr