Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

«Κούρεμα» ενοικίων: Μαζικές καταβολές αποζημιώσεων την επόμενη εβδομάδα

Μετά από από πολλούς μήνες καθυστερήσεων και υπομονής από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα επιχειρήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να μειώσει το «stock» των εκκρεμών αποζημιώσεων.

Σχεδιάζει «μπαράζ» πληρωμών και συμψηφισμών για τους ιδιοκτήτες που εισέπραξαν κουρεμένα ενοίκια και δεν έχουν λάβει ακόμη το σύνολο ή ένα σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων που δικαιούνται.

Βασική προτεραιότητα της ΑΑΔΕ είναι η διπλή αποζημίωση για όσους ιδιοκτήτες εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ή δεν εισέπραξαν καθόλου τα ενοίκια
των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021. Παράλληλα θα τρέξουν και οι πληρωμές για εκκαθαρίσεις διορθωτικών δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020. Παράλληλα σχεδιάζεται να πληρωθούν και οι «ουρές» του περασμένου Ιανουαρίου. Ειδικότερα, εντός του τρίτου δεκαημέρου του Απριλίου αναμένονται τα εξής:

Συμψηφισμοί αποζημιώσεων (Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020) με μελλοντικούς φόρους. Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχουν εκκαθαριστεί 15.000 δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020. Οι αποζημιώσεις στην περίπτωση αυτή έχουν την μορφή της έκπτωσης φόρου. Όταν δηλαδή προκύψει φόρος εισοδήματος, ή ΕΝΦΙΑ θα γίνει ο συμψηφισμός με την αποζημίωση. Τα ποσά των εκπτώσεων ισοδυναμούν με το 12% των συμφωνηθέντων μηνιαίων ενοικίων. Η προθεσμία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων των μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 λήγει στις 19 Απριλίου ενώ μέχρι σήμερα 232.000 ΑΦΜ έχουν λάβει έκπτωση φόρου 44,5 εκατ. ευρώ μέσω των συμψηφισμών.

Εκκρεμείς αποζημιώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020: Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να τρέξει παράλληλα ένα νέο γύρο καταβολής χρηματικών αποζημιώσεων για τα κουρέματα ενοικίων που έγιναν το τελευταίο δίμηνο του έτους. Εδώ όμως υπάρχουν δύο θέματα: Πρώτον, οι ουρές πληρωμών που που αφορούν όσους έχουν κάνει διορθώσεις στις δηλώσεις Covid που είχαν υποβάλει και δεύτερον, η εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων για το συγκεκριμένο δίμηνο που υποβλήθηκαν στο σύστημα (η δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε) μέχρι και τις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με την επαναλειτουργία του συστήματος υποβλήθηκαν περίπου 90.000 αρχικές δηλώσεις Covid για τον Νοέμβριο και 65.000 για τον Δεκέμβριο.

Εκκρεμείς αποζημιώσεις Ιανουαρίου 2021: Προγραμματίζεται η καταβολή όσων αποζημιώσεων έχουν απομείνει για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τον μήνα αυτό, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.

Διπλή πληρωμή Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021: Το μεγάλο στοίχημα για την ΑΑΔΕ είναι η ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων για τα χαμένα ή κουρεμένα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Ουσιαστικά, η αποζημίωση για τον μήνα Μάρτιο θα προκαταβληθεί ταυτόχρονα με την αποζημίωση για τον μήνα Φεβρουάριο, χωρίς να απαιτηθεί από τους δικαιούχους ιδιοκτήτες να έχουν υποβάλει προηγουμένως δηλώσεις COVID. Η προκαταβολή της αποζημίωσης για τα απωλεσθέντα ενοίκια του μηνός Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

– Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
– Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
– Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
– Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
– Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.
– Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, συνολικά 365.000 δικαιούχοι έχουν λάβει πάνω από 187 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών, είτε με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την επίσημη έναρξη σήμερα της 28ης Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν να δουν αν επιτέλους...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ταχεία πρόοδο και των χερσαίων εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων, διαπίστωσε η διοίκηση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απ’ τη στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας και τον τρόπο που κινήθηκε μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε φάση πλήρους και πυρηνικής μετάλλαξης»,...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η πρώτη φάση της νεοσύστατης διοργάνωσης του ΝΒΑ ολοκληρώθηκε, με τους Πέισερς, Σέλτικς, Κινγκς, Πέλικανς, Μπακς, Νικς, Λέικερς και Σανς να είναι οι ομάδες...