Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δεύτερη ευκαιρία και περιθώριο χρόνου για πληρωμές

Απαλλαγμένοι από το άγχος της αποπληρωμής θα παραμείνουν για 6 μήνες ακόμα (μέχρι το τέλος Ιουνίου) όσοι πήραν κρατικά δάνεια μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ όσοι αποκλείστηκαν και έκαναν ένσταση είναι πιθανό να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να ενταχθούν εκ των υστέρων στο πρόγραμμα των ενισχύσεων.

Όσοι δε, θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του δανείου που πρέπει να γυρίσουν (για να πάρουν έκπτωση 15%) θα έχουν περισσότερο χρόνο να το κάνουν αφού η συγκεκριμένη προθεσμία (που λήγει στο τέλος του χρόνου) παρατάθηκε μέχρι το τέλος Μαρτίου! Στον αντίποδα όμως το αρχικό σχέδιο για συμψηφισμούς της έκπτωσης της επιστρεπτέας προκαταβολής με φόρους και εισφορές μπαίνει στο συρτάρι. Τέτοιοι συμψηφισμοί θα μπορούν να γίνουν μόνο με τα κουπόνια του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών που επίσης οδεύει προς παράταση.

Η διαδικασία για την έκδοση των εκκαθαριστικών με τον τελικό «λογαριασμό» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προχωρά με ιδιαίτερα αργά βήματα. Θεωρείται δε πολύ δύσκολο τα εκκαθαριστικά αποπληρωμής των κρατικών δανείων να εκδοθούν φέτος.

Με την έκδοση των εκκαθαριστικών τα οποία θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», θα ενημερωθούν όλοι για το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος. Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν περιθώριο εως τις 31 Μαρτίου για να αποφασίσουν εάν επιλέγουν να αποπληρωθούν εφάπαξ τα οφειλόμενα και να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση (συνολικά έως και 80%) ή θα επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή του ποσού σε βάθος χρόνου έως και 5 ετών, μέχρι το τέλος του 2026. Μάλιστα η πρώτη δόση μπορεί πλέον να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2022!

Οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν του μέτρου και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας τελικά θα επιστρέψουν από τα περίπου 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν, τα 3 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ θα είναι μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

Και συγκεκριμένα:

·το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
·το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%)
·το 33% θα επιστρέψουν το 50% των οφειλών.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση 15% προβλέπεται για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος Δεκεμβρίου αν και όπως προαναφέρθηκε η προθεσμία αυτή θα παραταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που πρέπει να επιστραφεί «κουρεύεται» για όλους ως εξής:

· κατά 75% για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% εφόσον καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
· κατά 67% του κρατικού δανείου για τις επιχειρήσεις με ζημίες και πτώση τζίρου 30% έως 70%
· κατά 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

Ειδικά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– διαγράφεται το 75% και επιστρέφουν το 25% του κρατικού δανείου εφόσον είχαν κέρδη το 2019 αλλά ζημίες και πτώση άνω του 30% το 2020
– διαγράφεται το 66,7% και καταβάλλεται το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παίρνει από κόσκινο τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται. Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα-ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν εάν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Όσοι δικαιωθούν θα λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται ενώ τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι «κουρεμένα» έως και 75%. Σημειώνεται ότι στους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν είναι εκατοντάδες χιλιάδες και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, η αιτία της απόρριψης ήταν η αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Όσον αφορά, τέλος, στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμψηφίσουν τα voucher me οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία Και για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για τους συμψηφισμούς έως τις 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...