Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Τελειώνουν» έως τον Μάρτιο 2022 οι έκτακτες αγορές ομολόγων – Εξαιρούνται τα ελληνικά ομόλογα

Αντιμέτωπη με ένα ισχυρό ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την περαιτέρω επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), με την Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει σήμερα και επίσημα ότι θα διακόψει τις καθαρές αγορές στο PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022.

Εξαιρούνται τα ελληνικά ομόλογα

H EKT θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα κατ΄εξαίρεση μετά την ολοκληρώση του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022 , όπως απεφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η τράπεζα ολοκληρώνει το πρόγραμμα πανδημίας τον Μάρτιο. Στη συνέχεια θα συνεχίσει να επανεπενδύει με μεγάγλη ευελιξία τα ομόλογα που λήγουν. Ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά, στην απόφαση, η οποία προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει περισσότερα ομόλογα από εκείνα που έχει στην κατοχή της και λήγουν.

Με την απόφασή της αυτή η ΕΚΤ έχει ως στόχο να αποφευχθούν προβλήματα στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν μετά από μία απότομη παύση των αγορών, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας.

Με την ίδια απόφαση της η ΕΚΤ προβλέπει ότι η περιόδος της επανεπένδυσης των ομολόγων επεκτείνεται έως το 2025, ενώ οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕPP θα επιβραδυνθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τέλος η ΕΚΤ απεφάσισε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε και...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το νούμερο εφτά της παγκόσμιας κατάταξης, ήταν εμφανώς συγκινημένο από την κατάκτηση του φετινού τουρνουά Masters 1.000 του Monte Carlo. Δείτε τι δήλωσε ο...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Κυριακή ότι ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα επιδείνωνε τις προοπτικές του...