Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «Γέφυρα»: Επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Την επεξεργασία ενός προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων ανάλογο του προγράμματος «Γέφυρα», που αφορά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρόγραμμα αυτό θα προβλέπει (όπως και το πρόγραμμα «Γέφυρα») την επιδότηση για 9 μήνες δόσεων ενήμερων ρυθμισμένων αλλά και καθυστερούμενων επιχειρηματικών δανείων με διπλό στόχο:

Αφενός να υπάρξει ανάσχεση στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων και αφετέρου να διατηρηθεί και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Είπε ακόμη ότι για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ επίσης οι ευεργετούμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν με στοιχεία ότι το πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων τους είναι αποτέλεσμα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση με τους θεσμούς κατά τις συζητήσεις για την αξιολόγηση που ξεκινούν σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και κορυφώνονται στις 26 του μήνα με τις εξ αποστάσεων συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών μαζί με τα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης.

Προανήγγειλε υπουργική απόφαση τη Δευτέρα ώστε στο τέλος της εβδομάδος να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το μήνα Νοέμβριο. Ενώ για το επίδομα θέρμανσης είπε πως ήδη 604.000 ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αιτήσεις.

Μείωση της προκαταβολής φόρου

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής φόρου και για το αν αυτή θα παραμένει, επεσήμανε πως αυτό το θέμα «θα μας απασχολήσει, αλλά μετά το δεύτερο τρίμηνο το 2021». «Ξέρετε ότι είναι κάτι που αποφασίζεται στις αρχές καλοκαιριού, τον Ιούνιο, όπως πράξαμε και το 2020», είπε.

«Ευχόμαστε, ευελπιστούμε ότι η οικονομία σταδιακά θα επανέλθει στην κανονικότητα», είπε εξηγώντας πως δεν θα είναι εύκολη αυτή η επιστροφή και δεν θα είναι άμεση. Ετσι, «και το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας», αφού «η Πολιτεία οφείλει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Οι επιταγές

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα ληφθεί μέριμνα και για το θέμα των επιταγών. Συγκεκριμένα με την προηγούμενη απόφαση για το θέμα όσες επιταγές είχαν έληγαν από 1ης/11 έως και 31 /12 θα είχαν περιθώριο να εξοφληθούν 75 ημέρες αργότερα.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το μέτρο θα επεκταθεί για ένα μήνα με διευρυμένα κριτήρια κα η 75ήμερη αναβολή θα περιλάβει και τις επιταγές που λήγουν έως και την 31η/1/2021 ώστε να υπάρχει χρόνος πληρωμής τους μετά τη μερική έστω άρση του lockdown και την επαναλειτουργία μέρους της οικονομίας.

Για το θέμα των επιταγών μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το θέμα είναι επείγον και απαιτεί νομοθετική διάταξη που θα μπει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο.

Οπως είπε, «θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...