09/05/2021

Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός: Επιπλέον 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αύξηση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3 δις ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με το ίδιο νομοσχέδιο εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2020 (ίσχυε για το 2019) οι αγρότες κανονικού καθεστώτος , για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείες παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.

Επίσης παρατείνεται ο χρόνος αναστολής εως 31.12.2021 (λήγει 30.6.2021) της υποχρέωσης καταβολής στο ελληνικό δημόσιο ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν όλες οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης.

Πέραν αυτών, θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης, ως μέτρου στήριξης με μορφή «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της ενίσχυσης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Τέλος, ορίζεται ότι τα κατώτατα όρια σύνταξης του ΙΚΑ και του Δημοσίου, εξακολουθούν να ισχύουν τόσο για την απονομή της σύνταξης όσο και για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των μελών των οικογενειών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης συνταξιούχων ΟΓΑ και των Λογοτεχνών – Καλλιτεχνών, αντίστοιχα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.