Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Παράταση 30 ημερών για φθηνές μεταβιβάσεις

Ανάσα ενός μήνα για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, προσανατολίζεται να δώσει στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μια «ρεαλιστική παράταση».

Η παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου 2022 που σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες αναμένεται να διευκολύνει τους φορολογουμένους, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες τρέχουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που απαιτούνται για να υπογράψουν συμβόλαια και να αποφύγουν την πληρωμή των πρόσθετων φόρων που φέρνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Λίγες ημέρες πριν από την ενεργοποίηση των νέων τιμών ζώνης, οι οποίες αυξάνονται έως και 250% σε πάνω από 7.000 περιοχές, επικρατεί το αδιαχώρητο σε συμβολαιογραφεία, εφορείες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.

Σε καθημερινή βάση υποβάλλονται πάνω από 1.200 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty, ενώ τους τελευταίους μήνες άλλαξαν χέρια πάνω από 56.000 ακίνητα. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αφορά μόνο πωλήσεις ακινήτων για τις οποίες οι δηλώσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά ενώ με τις χειρόγραφες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων υπερβαίνει τις 150.000.

Σημειώνεται ότι από τις 29 Ιουνίου 2021 οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, που θα διευκολύνει τους φορολογουμένους.

Συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως εκτιμούν ότι η παράταση του ενός μήνα για την υπογραφή των συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες δεν επαρκεί, αλλά περιμένουν να δουν τη νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Οι ίδιοι επιμένουν και ζητούν πάγωμα των νέων αντικειμενικών αξιών για έξι μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όπως επισημαίνουν, η συλλογή των απαραίτητων εγγράφων από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους αποτελεί τιτάνιο αγώνα.

Η αύξηση πάντως των μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα έχει ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία. Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, οι φορολογικές εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 173,85 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...