Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα κλειδιά για μεγαλύτερο «κούρεμα»

Τη δυνατότητα να «κουρέψουν» έως και 78,75% το κρατικό δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν, υπό προϋποθέσεις, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με «ζεστό χρήμα» την περίοδο της πανδημίας .

Τις ημέρες αυτές, ολοκληρώνεται ο έλεγχος όσων έλαβαν την κρατική ενίσχυση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας.

Οι διασταυρώσεις γίνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις δεν τήρησαν τον συγκεκριμένο όρο και προχώρησαν σε απολύσεις τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν.

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα ορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Τα «αποκαλυπτήρια» για τις οφειλές ύψους 3,3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αποπληρώσουν οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας θα γίνουν εντός του μήνα.

Η ΑΑΔΕ αφού προχωρήσει στην εκκαθάριση των ποσών που οφείλει κάθε φορολογούμενος θα τα αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE. Το ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι κουρεμένα έως και 75% ενώ όσοι αποφασίσουν να τα εξοφλήσουν εφάπαξ πριν από την εκπνοή του 2021 θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% με το «κούρεμα» του κρατικού δανείου να φθάνει έως και 78,75%.

Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες πολύ σύντομα θα κληθούν να επιλέξουν εάν:

Θα πληρώσουν εφάπαξ το ποσό πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να εξασφαλίσουν πρόσθετη έκπτωση 15%. Στην περίπτωση που ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας καθυστερήσει να φθάσει στους φορολογούμενους, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει να δώσει παράταση για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής κατά ένα μήνα. Δηλαδή, όσοι σχεδιάζουν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό να έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν έως το τέλος Ιανουαρίου 2022.
Θα εξοφλήσουν την οφειλή σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που θα επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης και του επαγγελματία, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...