Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Νέα πληρωμή για χιλιάδες συνταξιούχους – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Αναδρομικά: Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή των ποσών στις λεγόμενες «δύσκολες» περιπτώσεις νέων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Σήμερα 26 Νοεμβρίου ξεκινά η πληρωμή αναδρομικών από την ομάδα των 29.032 νέων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως πολύπλοκες περιπτώσεις που απαιτούσαν χρονοβόρες διαδικασίες επανυπολογισμού.

Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά αφορούν παλαιούς και νέους συνταξιούχους, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Ποιοι αναμένεται να λάβουν χρήματα:
6.236 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Μάιο του 2016 και είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης
– Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα λάβουν τα αναδρομικά αποτελούν μέρος της ομάδας των 29.032 νέων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες επανυπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογα με την χρονική περίοδο της εργασίας, εντός της οποίας «ψαλιδίζεται» η κύρια σύνταξη (λόγω πέναλτι 30%), μειώνονται και τα δικαιούμενα αναδρομικά. Ωστόσο, μεσοσταθμικά οι αυξήσεις μπορεί να κυμαίνονται στο 5% με 5,5% ενώ το ύψος των αναδρομικών κατά μέσο όρο θα φτάνει στα 850 ευρώ.

2.600 περιπτώσεις κληρονόμων,
742 περιπτώσεις προερχόμενες από το ΝΑΤ.
Συνταξιούχοι με αναδρομικά ποσά άνω των 2.500 ευρώ που έχριζαν περαιτέρω ελέγχου: 2.133
Αναδρομικά κληρονόμων συντάξεων γήρατος και χηρείας: 1.262
Αναδρομικά συνταξιούχων γήρατος και χηρείας- ειδικές περιπτώσεις: 547
Συνταξιούχοι ΤΣΜΕΔΕ: 1003
Συνταξιούχοι ΟΓΑ: 250
Οι παραπάνω συνταξιούχοι εκτός από τα αναδρομικά, θα δουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επόμενο μήνα της τάξεως του 5,1% κατά μέσο όρο.

Οι συνολικά 12.173 συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων τις οποίες εισπράττουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) ειδικών δύσκολων περιπτώσεων με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Ακόμη, εκκρεμούν πληρωμές τουλάχιστον 50.000 δικαιούχων. Συνολικά, υπάρχουν ακόμη 215.000 συντάξεις «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί ή δικαιούνταν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, που δεν έχουν υπολογιστεί με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Όμως από αυτές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι μόλις το 20% θα δικαιούται την επιστροφή ποσών έως και 25 μηνών. Στον φορέα πάντως πιστεύουν ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταβολές θα γίνουν εντός του Δεκεμβρίου, με νέες εμβόλιμες πληρωμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...