Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πράσινο φως για την αποδέσμευση 644 εκατ. ευρώ

Θετικό πρόσημο για την Ελλάδα έχει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την 12η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις που σημειώνει η Κομισιόν, κυρίως στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ζητεί από την Αθήνα την επιτάχυνση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση ακινήτων φυσικών προσώπων που πτωχεύουν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, το χρονοδιάγραμμα για την απονομή εκκρεμών συντάξεων και την εκδίκαση των 30.000 εκκρεμών υποθέσεων του παλιού νόμου Κατσέλη.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εισηγούνται θετικά στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ, ευρώ προς την χώρα μας από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s/SNP’s). Στην εν λόγω έκθεση συμπεριλαμβάνεται και αυτή για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους , που εκπονήθηκε από τον ESM και την ΕΕ. Η έκθεση θα καταλήγει για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα, ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο παρόλο, που λόγω της διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας, ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ το 2020.

Η έκθεση για την 12η αξιολόγηση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που τα κοινοβούλια των κρατών – μελών που απαιτείται να ψηφίσουν την εν λόγω πρόταση κινηθούν ταχέως, τότε η Ελλάδα μπορεί να λάβει τη δόση πριν το τέλος του έτους.

Στην 12η έκθεση αξιολόγησης διαπιστώνεται ότι «η χώρα έχει προχωρήσει περαιτέρω προς την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένους τομείς και που συνδέονται εν μέρει με τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19 και από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2021».

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ήτοι του κύκλου συντονισμού της οικονομικής, δημοσιονομικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής εντός της ΕΕ, θα προτείνει, βάσει των προσχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών που κατέθεσαν τα κράτη – μέλη, μια ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων πανδημίας. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα δώσουν προτεραιότητα στις δημόσιες δαπάνες και το επόμενο έτος, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 εν μέσω αυξανόμενων τιμών και προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης προβλέπεται να παραμείνει επεκτατικός μέχρι το τέλος του 2022, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο ζητεί από συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, το επόμενο έτος να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς ωστόσο να αποσύρουν άμεσα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ώστε η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής «δεδομένου του επιπέδου του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και των υψηλών προκλήσεων βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, κατά τη λήψη υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα».

Παράλληλα η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «τα περισσότερα από τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα ξεκινήσουν να καταργούνται σταδιακά το 2021 και αυτά που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 στοχεύουν στην τόνωση της συνολικής ζήτησης και απασχόλησης, που θα στηρίξουν μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...