12/04/2021

Θετικό το κλίμα στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν – Τι συζήτησαν οι δυο ηγέτες

Περισσότερο από μισή ώρα διήρκησε η επικοινωνία του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης (25.03), αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζουμε πως στη συγκεκριμένο σύνοδο αναλύθηκε εκτενώς το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, με το κείμενο των συμπερασμάτων να αφήνει ικανοποιημένη την ελληνική και την κυπριακή πλευρά και την Άγκυρα να μπαίνει υπό επιτήρηση από την Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο.

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ήταν η πρώτη μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ακόμα δεν έχει κάποια επαφή με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα. Η συζήτηση των δυο ηγετών είχε διάρκεια που ξεπέρασε τη μισή ώρα και έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα.

Στο επίκεντρο του διαλόγου Μητσοτάκη και Μπάιντεν βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ. Παράλληλα, συζητήθηκε και η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος λίγες ώρες πριν την επικοινωνία του με τον Κυριακο Μητσοτάκη ειχε το πρώτο του τετ α τετ με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των «27», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.