Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΝΕΑ

Τουρισμός: Ως 420 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις

Στα 350 εκατ. ευρώ με προοπτική επέκτασης του στα 420 εκατ. ευρώ, εφόσον υπάρξει υπερκάλυψη θα είναι το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, το οποίο θα ανακοινώσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Προηγήθηκε το «πράσινο φως» απ’ τις ρυθμιστικές Αρχές της Κομισιόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ποσό των ενισχύσεων που εγκρίθηκε φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο αρμόδιες πηγές απ’ το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνιζαν ότι το ποσό δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ και ότι συνηθίζεται στις αιτήσεις κάθε προγράμματος να προβλέπεται μεγαλύτερο ποσό ως «ασφάλεια» στην περίπτωση που χρειαστεί να ανοίξει αργότερα δεύτερος κύκλος χρηματοδοτήσεων ώστε να αποφευχθεί ξανά η γραφειοκρατική διαδικασία των Βρυξελλών.

Υπογραμμίζουν σε κάθε τόνο πάντως ότι το ποσό του προγράμματος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ με δεδομένο κιόλας ότι πρόκειται για ποσό του ΕΣΠΑ που ουσιαστικά θα αφαιρεθεί από άλλες Δράσεις.

Οι δικαιούχοι

Το καθεστώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 30% κατά το 2020, σε σύγκριση με το 2019. Σκοπός του καθεστώτος είναι να παρέχει στους δικαιούχους το κεφάλαιο κίνησης που χρειάζονται για την απόκτηση πρώτων υλών απαραίτητων για τις δραστηριότητές τους.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Στα ξενοδοχεία τίθεται ως ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση το 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου (ανά ΑΦΜ).

Για τις λοιπές επιχειρήσεις του κλάδου (τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία κ.ο.κ.) ως ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση προσδιορίζεται το 2,5% του καθαρού ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου (ανά ΑΦΜ).

Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο θα τεθεί ως ανώτατο όριο οι 400.000 ευρώ.

Επίσης οι ενισχύσεις ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ ενώ τα ποσά θα έχουν χορηγηθεί στο σύνολο τους το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και αυτό το καθεστώς θα συμβάλει στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

«Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη με σκοπό την εξεύρεση εφικτών λύσεων για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», συμπλήρωσε η κ. Βεστάγκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...