Στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη χορήγηση εμβολίων σε γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή κυοφορούν. Όπως σημείωσε, τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Εντούτοις, τα στοιχεία προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ όπου χορηγούνται εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna).
Tα εμβόλια ιικού φορέα (όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson) είναι κατά 99,9% ασφαλή. Μειονεκτούν στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χρήση κατά την κύηση.Αν και είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, εντούτοις προκρίνεται στάση αναμονής για λίγο μέχρι να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια.
Έτσι, η σύσταση είναι προς το παρόν οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, να κάνουν εμβόλιο Moderna ή Pfizer.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson πριν μία εβδομάδα είχαμε την απόφαση για άρση της χορήγησης. Στο διάστημα αυτό έγινε λεπτομερής έλεγχος για τα περιστατικά θρόμβωσης. Η απόφαση ήταν κοινή για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης. Ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν 15 περιπτώσεις ανά 7,9 εκατ. δόσεις σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψης της χοιρήγησης του. Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για αυτά τα σπάνια περιστατικά, και οι υγειονομικοί και το κοινό. Η επιτήρηση συνεχίζεται.
Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα γνωμοδότησε θετικά για στην άρση της απαγόρευσης για το Johnson & Johnson και στη χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι το Johnson & Johnson είναι εμβόλιο πολύ χρήσιμο και θα πάει εκεί που αδυνατούν -λόγω τεχνικών δυσκολιών- να πάνε τα άλλα εμβόλια. Eκτός από το ότι είναι πρακτικό εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορωνοϊό.
Σε ότ,ι αφορά το AstraZeneca «το οποίο έχει πάρει η Επιτροπή απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 και μια τροποποίηση μικρή είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Δηλαδή το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ανακοινώνοντας ότι τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44, με AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49, με όλα τα εμβόλια.
Πιο αναλυτικά:
«Την Τετάρτη 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59, καθώς και των εκπαιδευτικών και ήδη έχουμε κλείσει 263000 ραντεβού.
Το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα για την ομάδα 50-55 και έχουν κλείσει 270.000 ραντεβού.
Τη Μ.Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30-39 με AstraZeneca, διότι υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Όσοι δηλώσουν, θα μπορέσουν να βρουν ραντεβού ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με AstraZeneca.
Για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη δεύτερη μπορεί να γίνει από 8 έως 11 εβδομάδες.
Οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου, μετά και τις αποφάσεις του αμερικανικού CDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 45-49 με όλα τα εμβόλια.
Από 5 Μαΐου αυξάνεται πολύ η δυναμικότητα των εμβολιασμών, με 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα ακόμη περισσότερα
Το Σάββατο ξεπεράσαμε τα 2.000.000 εμβολιασμένους έστω και με μία δόση και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.