07/12/2021

O Πρίγκιπας Χάρι κράζει και πάλι τα τάμπλοιντ για fake news

«Οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς και ευάλωτοι στην τάση, απελπισμένοι να γίνουν μέρος σε κάτι» τόνισε ο πρίγκιπας Χάρι, χαρακτηρίζοντας το «Megxit» ως παράδειγμα fake news, στη συζήτηση με θέμα «The Internet Lie Machine» που διοργανώθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο της διάσκεψης RE-WIRED του περιοδικού Wired.

«Ο όρος “Megxit” ήταν ένας μισογυνιστικός όρος, που δημιουργήθηκε από ένα τρολ, ενισχύθηκε από δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της βασιλικής οικογένειας και αναπτύχθηκε στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης» είπε ο πρίγκιπας Χάρι για τα fake news.

«Όταν ένα ψέμα διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι επικίνδυνο. Αλλά όταν στο ίδιο ψέμα δίνεται αξιοπιστία από δημοσιογράφους ή εκδότες, είναι ανήθικο και, κατά τη γνώμη μου, κατάχρηση εξουσίας. Αν τα ΜΜΕ υποτίθεται ότι μας ζητούν να λογοδοτούμε, σε ποιον λογοδοτούν αυτά;».

Χαρακτήρισε τα fake news ως μια «παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση» λέγοντας ότι «το έχω βιώσει προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια και τώρα το παρακολουθώ να συμβαίνει παγκοσμίως».

Ο πρίγκιπας Χάρι πρόσθεσε ότι «το πιο τρομακτικό κομμάτι είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε στο διαδίκτυο για να επηρεάζεστε από αυτό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν προήλθε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έμαθα πολύ νωρίς ότι τα κίνητρα της δημοσίευσης δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τα κίνητρα της αλήθειας».

Άλλωστε, ο πρίγκιπας Χάρι, μικρότερος γιος του πρίγκιπα Κάρολου και της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνα και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ έχουν δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι στοχοποιήθηκαν άδικα από τα βρετανικά ταμπλόιντ και δήλωσαν κιόλας ότι δεν θα συνεργάζονται πλέον με συγκεκριμένες εφημερίδες που διαδίδουν μίσος.

«Δυστυχώς συγχέουν το κέρδος με τον σκοπό και τις ειδήσεις με την ψυχαγωγία» είπε ο πρίγκιπας Χάρι. «Δεν μεταδίδουν τις ειδήσεις, τις δημιουργούν και έχουν προσαρμόσει τις ειδήσεις που βασίζονται σε γεγονότα σε κουτσομπολιά που βασίζονται σε απόψεις. Έχασα τη μητέρα μου από αυτό και προφανώς είμαι αποφασισμένος να μην χάσω τη μητέρα των παιδιών μου από το ίδιο πράγμα» υπογράμμισε.

Fake news και social media
Στη συζήτηση εξετάστηκε κυρίως πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να διαδοθεί γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο Twitter και το Facebook.

«Σε μία μόνο οικογένεια μπορείς να έχεις τρεις ή τέσσερις εκδοχές της πραγματικότητας» είπε ο πρίγκιπας Χάρι. «Δεν πρόκειται για περίπτωση του τύπου «αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε εσάς», συμβαίνει ήδη σε εσάς. Μπορούμε όλοι να το τροφοδοτήσουμε αν δεν το γνωρίζουμε, αλλά αν γνωρίζουμε την ψηφιακή μας διατροφή, μπορούμε να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι για το τι μεταδίδουμε, τι όχι, τι καταναλώνουμε και πώς επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε».

Το διαδίκτυο, πρόσθεσε, «ορίζεται από μίσος, διχασμό και ψέματα».

Ο δούκας του Σάσεξ αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα δεδομένα της υπηρεσίας αναλύσεων του Twitter Bot Sentinel που δείχνουν ότι η πλειονότητα του μίσους προέρχεται από έναν μικρό αριθμό λογαριασμών.

Όταν ρωτήθηκε για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ο πρίγκιπας Χάρι είπε ότι μιλούσε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ και τον προειδοποίησε ότι η πλατφόρμα του χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό της επίθεσης.

«Προειδοποίησα τον Τζακ ότι γινόταν πραξικόπημα την προηγούμενη μέρα (5 Ιανουαρίου) και έκτοτε δεν έχω νέα του» είπε ο πρίγκιπας Χάρι.