Connect with us

Hi, what are you looking for?

FAKE NEWS

Όργιο fake news από τον Κατρούγκαλο για το εμβόλιο

Fake news με το κιλό παράγουν στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν διστάζουν ούτε όταν πρόκειται για δημόσιες δηλώσεις και κείμενα, που εύκολα μπορούν να διασταυρωθούν και να καταρριφθούν.

Την Τετάρτη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, θέλησε να δείξει ότι η Ευρώπη υιοθετεί μια πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το εμβόλιο αλλά δεν είναι έτσι.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του Γ. Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα (115 υπέρ, 2 κατά) σχέδιο απόφασης για τον εμβολιασμό κατά του ιού Covid-19 με τίτλο: “Εμβόλια Covid-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα”».

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει πως το Συμβούλιο της Ευρώπης «υιοθέτησε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ-16 κατά) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία μας, η οποία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό».

Ποια είναι η αλήθεια;

Πρώτον:  Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε από την αρχή στο ψήφισμά της την τοποθέτηση ότι το εμβόλιο πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό (Σημείο 7, “The Assembly supports the vision of the Secretary General of the United Nations that a Covid-19 vaccine must be a global public good”).

Έτσι λοιπόν είναι ψέμα πως υιοθέτησε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Δεύτερον:  Η συγκεκριμένη πρόταση έχει διατυπωθεί ήδη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από εννέα μήνες σε διάσκεψη (στις 4 Μαΐου 2020) δωρητών κατά του κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response.

Εκεί μεταξύ άλλων ο Έλληνα πρωθυπουργός ανέφερε: «Προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα».

Στις 27 Ιουνίου 2020, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην Παγκόσμια Σύνοδο για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και εκεί τόνισε στην παρέμβασή του ότι «το εμβόλιο κατά της Covid-19, όταν αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το οποίο θα διανεμηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δίχως να εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους».

Βέβαια ο κ. Κατρούγκαλος νομίζει ότι απευθύνεται σε πολίτες που είτε δεν ξέρουν αγγλικά ( όπως και πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ) είτε ότι οι πολίτες  δεν έχουν μνήμη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...