03/12/2021

Πρόκληση Οκτάι από τα Κατεχόμενα: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Φουάτ Οκτάι για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, κατά την παρουσία του στην Κύπρο για τον εορτασμό της 38ης επετείου του Ψευδοκράτους, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Ειδικότερα, ο Οκτάι ξεκαθάρισε πως οι Τούρκοι θα συνεχίσουν κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας πως «όσοι ψάχνουν για περιπέτειες εκεί, θα λάβουν τις απαντήσεις τους».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος σημείωσε ότι «Δεν φτάνει που γίνεται αναφορά στη Μεσόγειο ως θάλασσα τραγωδίας λόγω των ανθρωπιστικών κρίσεων και τις εικόνες μεταναστών; Τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοινώνει πως θα ξεκινήσει μονομερείς ενέργειες για υδρογονάνθρακες. Να μην ανησυχούν καθόλου οι Ελληνοκύπριοι, δεν θα τους αφήσουμε μόνους, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεωτρήσεων από εκεί που σταματήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Όποιος ψάχνει περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα λάβει απάντηση».

Ακόμη, τόνισε ότι «Δεν θα ανεχθούμε ποτέ να αγνοούνται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας με ουσιαστικά βήματα», ενώ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως «η πρόταση που έχει καταθέσει ο Τατάρ» είναι η μοναδική που συζητά η Άγκυρα.

«Δεν διαπραγματευόμαστε τη λύση των δυο κρατών. Ξεχνούν οι Ελληνοκύπριοι πως ήταν εκείνοι που κατέστρεψαν πρώτοι το κράτος σύμπραξης, το οποίο προσποιήθηκαν ότι ήθελαν και μετά το απέρριψαν;», κατέληξε ο Φουάτ Οκτάι.