Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ιορδανία

Από τη Δευτέρα 8 έως την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Chairman Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordanian Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity.

Την 8 Νοεμβρίου και μετά την επίσημη υποδοχή που έλαβε χώρα στο Στρατηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ομόλογό του, με τον οποίο αφού αναφέρθηκαν στους πολυετείς και ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Χωρών, συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, για την παραδοσιακά στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ιορδανίας, καθώς και για την περαιτέρω εμβάθυνσή της με επέκταση των κοινών τους δράσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Στη συνέχεια και παρουσία των 2 Αρχηγών, υπεγράφη από τον ΑΚΑΜ της Ελλάδας στο Αμμάν και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Δογμάτων και Εκπαίδευσης του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022» (ΠΣΣ 2022), το οποίο αναφέρεται στην Επιχειρησιακή και Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση και στον σχεδιασμό υλοποίησης πολυεπίπεδων διμερών και πολυμερών δράσεων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τους δεσμούς και τις Στρατιωτικές Σχέσεις των δύο Χωρών, για τις οποίες σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι στα 50 και πλέον έτη της ιστορίας τους από το 1967 έως σήμερα, έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ακολούθως μετέβη στο King Abdullah ll Special Operations Training Center (KASOTC), το παγκοσμίου φήμης Κέντρο παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης Ειδικών Δυνάμεων (Special Operations Forces – SOF) της Ιορδανίας, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής του Brigadier General Ra’ed Dora, ο οποίος αφού τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του CASOTC, τον ξενάγησε στους χώρους και τις υποδομές του.

Την 9 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη συνοδευόμενος από τον Ομόλογό του στο Στρατηγείο των Ιορδανικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Άκαμπα, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του Colonel Hisham Khaleel Al Jarrah, απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Ακολούθησε ενημέρωση για την οργάνωση, τις δυνατότητες και την επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ιορδανικών Ναυτικών Δυνάμεων, και στην συνέχεια οι δύο Αρχηγοί παρακολούθησαν άσκηση στην οποία συμμετείχαν ομάδες Ελληνικών και Ιορδανικών SOF, με αντικείμενα την εξουδετέρωση υποβρύχιων ναρκών και στην αντιμετώπιση αμφίβιας κρούσης.

Εξαιρετική τιμή αποτέλεσε η εκτός επισήμου προγράμματος παραχώρηση τιμητικής Ακρόασης στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ από τον Βασιλέα του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein, στο Παλάτι Al Husseiniya στο Αμμάν.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Ομόλογο του, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Αυτού Μεγαλειότητα για τις άριστες εντυπώσεις του από την φιλοξενία του στην Ιορδανία, καθώς και για την ισχυρή Στρατιωτική Συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, όπως και για τον σχεδιασμό της περαιτέρω εμβάθυνσής της μεταξύ άλλων και μέσω του «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022», το οποίο υπεγράφη την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Αμμάν.

Επιπλέον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διαβεβαίωσε τον Βασιλέα της Ιορδανίας ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά για την προώθηση των ήδη άριστων και πολυεπίπεδων σχέσεων με αυτές της Ιορδανίας, συμβάλλοντας στις από κοινού διαρκείς προσπάθειες των 2 Χωρών για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...