19/10/2021

Εκνευρισμός ΗΠΑ από τις τουρκικές προκλήσεις – Παρέμβαση Μενέντεζ: «Να σταθούμε δίπλα στην Κύπρο»

Στενά παρακολουθούνται οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες των τελευταίων 24ωρων, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν με την πρώτη ευκαιρία τις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αποσκοπούν σε νέα ένταση στην περιοχή. Οι απορρυθμιστικές κινήσεις της Τουρκίας στην γειτονιά της Κύπρου, συνοδεύονται και με εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι, επιδίδονται σε ρεσιτάλ προπαγάνδας και απειλών σε τρία κυρίως μέτωπα -Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ-.

«Η Τουρκία υπονομεύει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ σχετικά με την τουρκική παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» που έγινε στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κάλεσε τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου και υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τα ζωτικά συμφέροντα ενός από τα κράτη μέλη της.

Το σκάφος Nautical Geo, που πραγματοποιεί εργασίες για τον αγωγό φυσικού aερίου EastMed σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δέχθηκε την περασμένη Κυριακή παρενοχλήσεις από τουρκικά πλοία που παράνομα κινούνται στην περιοχή.

Οι Τούρκοι φέρονται να προέτρεπαν το πλοίο να σταματήσει τις δραστηριότητές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται σε περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία.

Σχετική ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.