19/10/2021

Τουρκική εφημερίδα: «Η επιστολή για τα “νησιά” στον ΟΗΕ ταρακούνησε την Ελλάδα»

«Η επιστολή για τα “νησιά” ταρακούνησε την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Aydinlik, που αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Αθήνα η νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκία στον ΟΗΕ, με την οποία επιχειρεί να συνδέσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίηση τους.

Η επιστολή που έστειλε η Τουρκία στον ΟΗΕ για τις ενέργειες της Ελλάδας στα Νησιά παραβιάζοντας το «Μη Στρατιωτικό καθεστώς» ερμηνεύτηκε ως «πρωτοφανές» στον ελληνικό τύπο.

«Η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ δημιούργησε ένα σοκ στην Αθήνα. Η προσέγγιση της Τουρκίας ότι “εάν αφαιρεθεί η κατάσταση μεταβίβασης των Νήσων, θα εξαφανιστεί και η ελληνική κυριαρχία” προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα στο γνώριμο υπερβολικό ύφος προς δημιουργία εντυπώσεων, δημοσιεύοντας και χάρτη με τα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας ποια από αυτά είναι στρατικοποιημένα.

tourkia_map

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τους προκλητικούς τουρκικούς ισχυρισμούς, ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας σύμφωνα με όσα οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκουν, σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.