Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν – «Πληγωμένο θηρίο» μετά την αγορά των Belharra

Οι γαλλικές φρεγάτες αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και ο σουλτάνος επιχειρεί να ξαναβγεί μπροστά με λεονταρισμούς.
Από το πρωί τουρκικά F-16 εισέρχονται, ανά ζεύγη στο FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου κατά μήκος του Αιγαίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίζονται και αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά. Η εκτίμηση που υπάρχει στους επιτελείς του Πενταγώνου είναι ότι, και σήμερα οι παραβιάσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη χθες Τετάρτη, 29/9 και προχθές Πέμπτη, 28/9, σημείωσαν 40 παραβιάσεις σε ημερήσια βάση. Στο στόχαστρο του Ερντογάν οι ΗΠΑ αλλά και η Αθήνα στην οποία θυμίζει πως η Τουρκία έχει στο οπλοστάσιο της τους S-400. «Δεν θα χρειαζόταν να αγοράσουμε S-400 αν η Ουάσινγκτον πουλούσε αμυντικούς πυραύλους Patriot στην Τουρκία, άξιζε να δημιουργηθεί η σύγκρουση με τις ΗΠΑ, μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας όπως θέλουμε», τόνισε στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μήνυμα της Αθήνας

Ο Ερντογάν συζήτησε και με τον Πούτιν για την κατάσταση στην περιοχή, καθώς και την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τον Καύκασο, ενώ στο τραπέζι μπήκε και η αγορά νέας παρτίδας ρωσικών S-400. Την ώρα που ο σουλτάνος προκαλεί και πάλι η Αθήνα στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν σκοπεύει να μπει σε ράλι εξοπλισμών, αλλά από την άλλη δεν θα μείνει και με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις συνεχείς αμφισβητήσεις της εθνικής κυριαρχίας. Ο πρωθυπουργός τονίσε πως οι γαλλικές φρεγάτες ήταν η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, πάντως οι Γάλλοι εμφανίζονται έτοιμοι να μπουν και σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα, με πληροφορίες από την Γαλλία να λένε πως η Αθήνα είναι πιθανό να αγοράσει και άλλα 20 Rafale. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων του στρατού.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει στο σχετικά κοντινό μέλλον να αντικαταστήσουν περίπου 2000 τεθωρακισμένα οχήματα. Αυτό είναι ειδικότητα της γαλλικής βιομηχανίας. Την ίδια ώρα, στο Πολεμικό Ναυτικό ξεκινάει ήδη η επιλογή των στελεχών που θα πάνε στη Γαλλία για την εκπαίδευση στις Belharra, μια εκπαίδευση επίπονη και ανάλογη των αστροναυτών.

Κρεσέντο τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο

Στην Χίο πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων», με μία αποβατική ενέργεια. Οι Τούρκοι από την άλλη, «αφηνίασαν», και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις υπήρξαν σκληρές εμπλοκές μεταξύ Χίουκαι Σάμου και Λέσβου και Λήμνου, ενώ σήμερα έγιναν 42 εναέριες παραβιάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...