Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Χαμηλά ο πήχυς στο σημερινό τετ-α-τετ Αναστασιάδη, Τατάρ και Γκουτέρες

Συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ πρόκειται να έχει, σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στις 20:15 ώρα Ελλάδας υπό τη μορφή γεύματος που θα παραθέσει ο κ. Γκουτέρες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, o πήχυς των προσδοκιών για τη σημερινό τετ-α-τετ στη Νέα Υόρκη διατηρείται χαμηλά, καθώς έχει προαποφασιστεί ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, ενώ παράλληλα δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ανακοινωθέν.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την απερχόμενη Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, ευελπιστεί ότι στη σημερινή τριμερή συνάντηση θα γίνουν βήματα για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επί τάπητος η αντικατάσταση της Τζέιν Χολ Λουτ

Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο δυνατό που φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί, είναι ο διορισμός νέου προσωπικού απεσταλμένου του κ. Γκουτέρες στην Κύπρο, ο οποίος θα αντικαταστήσει την κυρία Χολ Λουτ.

Η κίνηση αυτή βρίσκει σύμφωνη την Άγκυρα, η οποία έως σήμερα διατηρεί τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα σε καθεστώς προσωπικού απεσταλμένου, με περιορισμένους όρους εντολής και σε απόσταση από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, η αλλαγή προσώπου φαίνεται ότι ευνοεί, γενικότερα, όλες τις πλευρές. Όπως εκτιμάται, αφενός ο κ. Γκουτέρες δεν φορτώνεται ένα νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό, αφετέρου οι κύριοι Αναστασιάδης και Τατάρ διατηρούν ανοικτό το δίαυλο της μεταξύ τους επικοινωνίας, καθώς διατηρείται ζωντανή η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Κατά τα λοιπά, ο νέος απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα θα αναλάβει ως βασική του αποστολή να εξετάσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Κάτι που σημαίνει ότι τους ερχόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναλωθεί σε επαφές με τις δύο πλευρές με στόχο να βρει κοινό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...