Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Το «βιολί» του ο Τατάρ: Μίλησε για δύο κράτη στον Γκουτέρες και φαντάζεται την Κύπρο… «Σιγκαπούρη της Ευρώπης»

O ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιβεβαίωσε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ότι θα διορίσει έναν «προσωπικό απεσταλμένο» για το Κυπριακό, οι αρμοδιότητες του οποίου δεν θα υπερβαίνουν εκείνες που είχε η τέως απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ. Ο κ. Τατάρ ο οποίος συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη επανέλαβε την αντίθεσή του στον διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου».

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του είπε ότι επανέλαβε στον ΓΓ του ΟΗΕ αυτό που του είχε πει και στις Βρυξέλλες, πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αντίθετη και δεν δέχεται τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου γιατί αυτό θα δημιουργήσει την αντίληψη ότι θα αρχίσουν επίσης διαπραγματεύσεις χωρίς να εκπληρωθεί το αίτημα για ίση κυριαρχία και ίσο διεθνές καθεστώς.

«Το επαναλάβαμε αυτό. Και επειδή σε αυτό το θέμα είναι υποχρεωμένος να μας ακούσει, μας επιβεβαίωσε ότι θα διορίσει έναν προσωπικό απεσταλμένο στη θέση της Τζέιν Χολ Λουτ που δεν θα έχει περισσότερες εξουσίες από αυτές που είχε η κ. Λουτ».

Ο Ερσίν Τατάρ μιλούσε από το «Τουρκικό σπίτι» σε απευθείας σύνδεση με το δελτίο ειδήσεων του παράνομου τουρκοκυπριακού σταθμού «Μπαϊράκ». Είπε ότι στηρίζει τις Τεχνικές Επιτροπές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπριων και επειδή η ζωή συνεχίζεται πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε θέματα καθημερινότητας, όπως είναι τα θέματα υγείας, «από κάτω προς τα πάνω». «Μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία στο πλαίσιο της άσκησης εξουσίας από κράτος σε κράτος, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω, που θα μπορέσει να στηρίξει τις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών, να μπορούν να γίνουν βήματα που θα αγγίζουν την καθημερινή ζωή, θα δίδουν περισσότερη ελπίδα στον τουρκοκυπριακό και τον ελληνοκυπριακό λαό».

Για να μπορέσει, συνέχισε, να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας σε αυτές τις εργασίες, να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ θεσμών που με τον χρόνο θα μετατραπεί σε συνεργασία «από κράτος σε κράτος και έτσι θα μπορεί να δημιουργηθεί μια λύση στην Κύπρο που πλέον θα βασίζεται στον ρεαλισμό και τις πραγματικότητες».

TATAR-5

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε – όπως είπε – στον κ. Γκουτέρες την θέση του ότι για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα για αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους, θέση που έθεσε στην Γενεύη. «Σε αντίθετη περίπτωση, συνολικές διαπραγματεύσεις σε παλιά βάση δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε αυτό το έχουν δει και οι ίδιοι».

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί συνέχιση του στάτους κβο, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό, ενώ η δική του θέση. Όπως είπε. είναι ρεαλιστική και βασίζεται στις πραγματικότητες της Κύπρου. Όπως είπε, εξήγησε στον ΓΓ του ΟΗΕ λεπτομερώς, ότι μια βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο μπορεί να έρθει μόνο με την συνεργασία κράτους με κράτους, κι αυτό ο κ. Γκουτέρες κατά τον Τατάρ, το κατάλαβε και το κατανοεί.

Του είπε επίσης ότι ήρθε η ώρα να επανεξεταστούν οι παράμετροι για την λύση του Κυπριακού που προνοούν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Επικαλούμενος την δήλωση του Α. Γκουτέρες για «τετραγωνισμό του κύκλου», ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι εάν η πρότασή του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές στάτους θεωρηθεί ως διέξοδο, τότε μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Επανέλαβε επίσης ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και από την εμπειρία του στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε πολύ επιθετική την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή «που δεν συμβάλλει στην διαδικασία του διαλόγου». Επανέλαβε επίσης ότι το Κυπριακό ξεκίνησε το 1963 και πως μετά το 1974 «δεν έχει χυθεί αίμα» και έχουν βρει οι Τουρκοκύπριοι την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους και από τώρα μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο ζώνες στην Κύπρο, στον βορρά οι Τουρκοκύπριοι και στο νότο οι Ελληνοκύπριοι, που μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα και έτσι να διαρκέσει η ειρήνη».

Στο τέλος των δηλώσεών του ο κ. Τατάρ είπε ότι «ο αγώνας ελευθερίας και ανεξαρτησίας συνεχίζεται και τώρα στην Νέα Υόρκη με τον ίδιο τρόπο που τον έκανε και ο Ραούφ Ντενκτάς στους δρόμους της πόλης».

Όσο κι αν τον επικρίνει η αντιπολίτευση και άλλοι, συνέχισε, είναι στο σωστό δρόμο, κάνει την σωστή πολιτική, την οποία στηρίζει και η μητέρα πατρίδα Τουρκία.

Στην Νέα Υόρκη, είπε ο κ. Ταταρ, γνώρισε ανεπίσημα προέδρους ξένων χωρών, τονίζοντας ότι ήταν ανεπίσημα γιατί – όπως πρόσθεσε – «δέχονται κι αυτοί πιέσεις. Έχουν διάφορες δυσκολίες. Στο τέλος όμως η πραγματικότητα της τδβκ (ψευδοκράτος) έχει γίνει γνωστή και αποδεκτή. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό λαό».

Σιγκαπούρη της Ευρώπης!

Ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους ανέφερε ότι ο κ. Τατάρ έδωσε συνέντευξη και στο γαλλικό κανάλι France 24 και δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις αρκεί η βάση να είναι ρεαλιστική. «Μια ρεαλιστική βάση είναι μόνο εφικτή με μια συμφωνία που θα βασίζεται σε δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη».

Τα δύο κράτη, συνέχισε, μπορεί να έχουν φιλικές σχέσεις και συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια και το περιβάλλον. Η Κύπρος, πρόσθεσε, «μπορεί να γίνει η Σιγκαπούρη της Ευρώπης ως ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο».

Για το θέμα του Βαρωσίου υποστήριξε ότι ήταν ένα «νόμιμο» βήμα, «ωστόσο όλα αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε μετά την αναγνώριση της κυριαρχίας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ομαλά ολοκληρώθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής του νέου πλαισίου ψηφιακής εισόδου των θεατών στα γήπεδα της Super League 1. Μέχρι σήμερα (15/4) 15.000 φίλαθλοι...